Predstavnike poljoprivrednika iz Federacije BiH u srijedu je primio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić, a razgovorali su o stanju u sektoru te o mogućim rješenjima. Sastanku je prisustvovao predsjednik Udruženja uzgajivača koza i ovaca ''Tor'' Dževad Kovač koji je novinarima danas u Sarajevu kazao kako ništa nije dogovoreno.

Poljoprivrednici su ponovili tri ranije postavljena zahtjeva, a to je isplata poticaja, hitno donošene programa i pravilnika za poticaje kao i usuglašavanje strategije poljoprivrede s vladinim i nevladinim sektorom, a zatražili su i smjenu i procesuiranje odgovornih za teško stanje u poljoprivredi.

- Ministar nam je rekao da će poticaji biti isplaćeni do polovice sljedećeg mjeseca, ali je prošli put rekao da će biti krajem proteklog mjeseca i zbog toga sada ne vjerujemo u to, rekao je Kovač te dodao da će poljoprivrednici izaći na prosvjede ukoliko i sada budu iznevjereni. Smatra da je poljoprivreda u teškom stanju zbog nekorektnog odnosa vlasti prema njoj.

Tajnik Udruženja poljoprivrednika Sarajevske županije Sejo Jeleč također je izrazio nezadovoljstvo, a naglasak je stavio na ovogodišnje poticaje.

- Ove godine poticaji su manji nego prije pet godina, za ovih pet godina napravili smo veliki korak unatrag. Prije su bili oko 80 milijuna KM, a sada su 67 milijuna KM, uz činjenicu da je gotovo polovina tog iznosa dug ranijeg ministra, istaknu je on.

Dnevnik.ba