Drugu godinu za redom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji trebali bi biti dodijeljeni poticaji za poljoprivredu. Vlada Nevenka Hercega prošle je godine uspjela osigurati 750.000 maraka za tu namjenu, dok bi u ovoj godini iznos trebao biti povećan na 1,2 milijuna maraka. Barem tako stoji u županijskom proračunu. Ovoga tjedna županijsko Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pozvalo je sve one koji se namjeravaju prijaviti za ta sredstva da ažuriraju podatke.

“Obavještavamo sve poljoprivredne proizvođače na području Hercegovačko-neretvanske županije koji se namjeravaju prijaviti za županijske novčane potpore u 2018. godini da su dužni izvršiti ažuriranje podataka u registru poljoprivrednih proizvođača i registru klijenata najkasnije do 31. ožujka 2018. godine. Navedeno je propisano federalnim pravilnikom o upisu u registar poljoprivrednih gospodarstava i registar klijenata.

Sve, eventualno nastale promjene, poput promjene broja bankovnog računa i banke, promjene nositelja poljoprivrednog gospodarstva, broja članova OPG-a, osnovnih podataka (adrese, kontakt telefona, organizacijskog oblika i dr.), raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, površine koja se planira koristiti i planirane kulture, brojnog stanje stoke, košnica i sl. trebaju biti prijavljene i upisane u RPG/RK najkasnije do 31. ožujka 2018.”, navodi se u obavijesti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a.

“Također naglašavamo kako se podaci vezani uz zemljište prijavljeni u RPG/RK i evidentirani na listi korištenja (detaljni prikaz biljnih usjeva na posjedima), kao i podaci vezani uz stočni fond prijavljeni u RPG/RK i evidentirani na listi stoke (detaljni prikaz stočnoga fonda) moraju slagati s planiranom poljoprivrednom kulturom, odnosno planiranim brojnim stanjem stočnoga fonda na poljoprivrednom gospodarstvu na terenu. Poljoprivredni proizvođači, već upisni u RPG/RK, koji nakon navedenog datuma izvrše neku od promjena, neće moći ostvariti županijsku potporu u 2018. godini”, zaključuje se u ovoj informaciji. Uskoro bi trebali biti raspisani pozivi za dodjelu sredstava, prenosi Večernji list.