Ratovi u Ukrajini i Gazi bit će u središtu rasprava svjetske političke i vojne elite koja se ovoga vikenda okuplja na tradicionalnoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu. Na godišnju konferenciju, poznatu kao "Davos za obranu", stiže pedesetak šefova država i vlada, brojni ministri vanjskih poslova i obrane, stručnjaci za sigurnost i čelnici međunarodnih organizacija.

Središte Münchena, koji će iduća tri dana biti prijestolnica međunarodne diplomacije, pod snažnim je policijskim osiguranjem. Skup počinje nekoliko dana uoči druge obljetnice ruske invazije na Ukrajinu i četiri mjeseca od početka rata između Izraela i Hamasa koji se proširio po cijelom Bliskom istoku, uključujući sukob Zapada s Hutima u Jemenu.

Rusija i Iran nisu pozvani

Rusija i Iran, koji podržava Hute i protuizraelski Hezbolah u Libanonu, nisu pozvani jer, po riječima organizatora, nisu pokazali da im je istinski stalo do pregovora. Neformalno je pravilo konferencije, koja se održava 60. put, "uključite se i razgovarajte jedni s drugima, ne držite lekcije i ne ignorirajte jedni druge".

Američka potpredsjednica Kamala Harris, ukrajinski i izraelski predsjednik Volodimir Zelenski i Isaac Herzog te visoki kineski dužnosnici stižu u glavni grad Bavarske, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković koji će na marginama imati bilateralne susrete.

Harris čeka težak zadatak da uvjeri saveznike kako su Sjedinjene Američke Države i dalje spremne čuvati njihovu sigurnost, nakon što je Donald Trump, favorit za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima, nedavno rekao da neće štititi članice NATO-a koje ne izdvajaju dovoljno za obranu.

"Tržnica ideja"

Konferencija se održava u vrijeme kada je sukob između Rusije i Zapada doveo rat u Europu, koja se desetljećima trudila osigurati mir, potkrijepljen američkim sigurnosnim jamstvima za NATO savez, za koje je Trump prijetio da će ih odbaciti.

Od prve konferencije 1963., München služi kao svojevrsna "tržnica ideja" na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti.

Pokrenut u vrijeme Hladnoga rata, skup im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel Bayerischer Hof u kojem se održava pruža zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto "izgradnja mira putem dijaloga".