Članovi Sindikat MUP-a Hercegbosanske županije (HBŽ), njih oko 150, u srijedu su održali dvosatni štrajk upozorenja ispred zgrade Vlade HBŽ-a.

Povod za štrajk je, po riječima predsjednika Sindikata MUP-a HBŽ-a Dražena Mišića, nerješavanje zahtjeva s kojima je Sindikat u više navrata, kako pismeno, tako i u pregovorima, upoznavao mjerodavne.

Sindikat zamjera županijskoj Vladi nepokretanje procedure o promicanju policijskih službenika sukladno Zakonu o policijskim službenicima HBŽ-a, neisplaćivanje sudskih presuda, neusvajanje Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika i Zakona o plaćama i naknada u tijelima vlasti te odugovlačenje oko potpisivanja kolektivnog ugovora.

''Na ovaj čin su nas natjerali nagomilani problemi na koje je više godina Sindikat MUP upozoravao, a nisu se rješavali. Uzmimo za primjer samo plaću policijskog službenika od 589 maraka, na to ide 30 posto ovlaštenja i sve drugo, tako da je plaća policajca 774 maraka, što je u usporedbi s drugim županijama u FBiH, među manjim plaćama'', kazao je Mišić.

Kako bi ilustrirao u kakvim uvjetima rade policijski djelatnici u HBŽ-u, Mišić je kazao da policajci nemaju adekvatne uniforme za ljeto te su prinuđeni vlastitim novcem kupovati majice kratkih rukava te na njima ispisivati logo policije.

''Što se tiče ostale policijske opreme, ona je nekvalitetna i služi samo za pokazivanje javnosti'', kazao je, dodavši kako je problem i nedostatak ljudstva, odnosno manjak od najmanje 50 policijskih službenika.

Predsjednik Vlade HBŽ-a Draško Dalić primio je u svom uredu predstavnike Sindikata te je tom prigodom kazao kako su, u dobrom dijelu, njihovi zahtjevi opravdani.

''Treba raditi na usklađivanju koeficijenata, predma postoji dosta dilema i nejasnoća u vezi s tumačenjem Ministarstva financija, tako da smo odlučili formirati zajedničko povjerenstvo koje će činiti predstavnici MUP-a i Ministarstva financija koje će biti zaduženo za usklađivanje propisa'', kazao je Dalić.

On je podržao i zahtjev Sindikata za imenovanje ravnatelja policije kojeg HBŽ godinama nema, kao i zahtjeve za usvajanje Zakona o unutarnjim poslovima HBŽ-a, Zakona o policijskim službenicima.

Složio se da ministar financija pripremi Zakon o plaćama i naknadama koji nemaju karakter plaće.

''Nadam se da ćemo u okviru svojih proračunskih mogućnosti biti u stanju da povećamo materijalna prava policije, da će ljudi biti i bolje opremljeni i situirani na dobrobit svih nas'', zaključio je Dalić.