Sedamdesetak pripadnika njemačke policije pretreslo je prostorije Islamskog centra, koji pripada zajednici muslimana iz BiH u Stuttgartu, zbog sumnje u vezu s Islamskom državom, pišu njemački mediji.

Istovremeno, policija je pretresla i stanove šest osoba koje su u vezi sa spomenutim centrom, dok su tri privedene. Trojici osumnjičenih za pomoć pri terorizmu, prema zahtjevu tužiteljstva, prijeti kazna zatvora između tri i pet godina.

Ismael, jedan od trojice, se, prema navodima njemačkih medija, borio u Siriji, a vratio se u Njemačku kako bi prikupio novac za nastavak borbe. Njegov brat Esedin je prikupljao novac za "svete ratnike", a obojica su posjećivali bh. Islamski centar u koji je upala policija.

Policijski dužnosnici su rekli kako je prikupljeno dovoljno dokaza koji ukazuju na to da organizacija krši važeće njemačke zakone, te da se razmišlja o izdavanju naredbe da se centar zatvori.

- Postoji konkretan osnov sumnje da ovaj centar ispunjava zakonske uvjete da bude zatvoren, jer se poziva na primjenu nasilja radi propagiranja vjerskih učenja - rekli su policijski dužnosnici.

Kako je navedeno, osnovna namjena centra je da služi za promociju džihada među mladim muškarcima i za njihovo slanje na islamska ratišta, a istaknuto je kako su od 2013. godine šestorica čiji su stanovi pretreseni završila na sirijskim ratištima, od kojih su trojica poginula.