Odluka Islamske zajednice (IZ) u BiH, koja je naredila zatvaranje paradžemata, a za šta je rok istekao jučer, po svemu sudeći, nije i neće naići na veliku podršku policijskih agencija.

Procjenjuje se da postoji na desetine ilegalnih mesdžida, u kojima se uglavnom okupljaju pripadnici vehabijske zajednice, koji se već tjednima suprotstavljaju odluci da prestanu s održavanjem i organiziranjem vjerskih aktivnosti. Najavljena su i eventualna uhićenja onih koji ne pristanu da se vrate u okvire Islamske zajednice u BiH, ali, ako je suditi po (ne)zainteresiranosti policije, takav scenarij daleko je od mogućeg.

SIPA je dosad bila jedan od ključnih faktora u akcijama provedenim protiv osoba radikalnih stavova i namjera, ali, u konkretnom slučaju, iz te agencije ne najavljuju slične aktivnosti. "SIPA nije uključena u aktivnosti koje poduzima Islamska zajednica u BiH u odnosu na zatvaranje paradžemata", kazala je za "Nezavisne" Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA.

Poznato je da u Ošvama, kod Maglaja, na području Zeničko-dobojske županije, postoji vehabijska zajednica, čiji se pripadnici protive gašenju ilegalnih džemata, ali tamošnja policija nema u planu uključiti se u realizaciju zamisli Islamske zajednice u BiH.

"Što se tiče navedene problematike nismo planirali konkretne mjere u smislu osiguranja svih lokacija i pružanja određenih asistencija", navela je Aldina Ahmić, glasnogovornica MUP-a ZDŽ. Ona, pritom, dodaje da pripadnici ovog MUP-a operativno prate dešavanja i kretanja na terenu, posebno kada su u pitanju područja na kojim žive osobe koja su dosad bila predmet njihovih provjera i opservacija, kako bi, ukoliko dođe do bilo kakvih incidentnih situacija ili sigurnosnih izazova, reagialri brzo i efikasno.

Područje djelovanja Što se tiče područja djelovanja MUP-a Tuzlanske županije, jedna od najproblematičnijih je vehabijska zajednica u Gornjoj Maoči, kod Srebrenika, ali iz tamošnje policije ne navode imaju li već neke planove kada je riječ o paradžematima.

"MUP TŽ će u dogovoru i koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH, to jeste Federalnim ministarstvom unutarnjih poslova, kao i drugim agencijama za provedbu zakona, raditi po instrukcijama i uputstvima u vezi s navedenom problematikom", naveli su iz MUP-a TŽ.

Podsjetimo, iz Rijaseta IZ u BiH je ranije priopćeno da je zatraženo od muftija i glavnih imama da obave razgovore s predstavnicima paradžemata i pozovu ih da se uključe u područne džemate IZ u BiH, a rok za gašenje paradžemata je bio kraj mjeseca koji istekao jučer, prenose Nezavisne.