U osnovnoj školi u Teksasu došlo je do pucnjave u kojoj je ubijeno 19 djece te dvoje odraslih. Do pucnjave je došlo u 11:17 po teksaškom vremenu (19:17 po hrvatskom) u Osnovnoj školi Robb u Uvaldeu, gradiću na jugozapadu Teksasa.

Policija je objavila da je i 18-godišnji napadač Salvador Ramos mrtav. Više od 10 djece je ozlijeđeno, a jedna žena i djevojčica su u kritičnom stanju. Radi se o školi koju pohađaju učenici do četvrtog razreda. Ima ih petstotinjak i većinski su hispanskog porijekla i siromašnog ekonomskog statusa.

To je najsmrtonosniji napad u američkim osnovnim školama otkako je dvadesetero djece i šestero učitelja ubijeno u pucnjavi u školi Sandy Hook u Connecticutu prije deset godina.

Poručnik Chris Olivarez, glasnogovornik odjela teksaške policije za javnu sigurnost, gostovao je na NBC-ju te je objavio više detalja o masakru učenika u školi u mjestu Uvalde.

"Ono što znamo je da je napadač sudjelovao u incidentu sa svojom bakom prije napada u školi. Potom je ustrijelio baku. Pobjegao je vozilom te se nalazio blizu škole kad je policija dobila prvu dojavu o prometnoj nesreći te naoružanom pojedincu koji ulazi u školu", rekao je glasnogovornik policije.

"U tom trenutku aktivirane su lokalna policija, policija koja čuva školu te državna policija, čiji službenici su prvi došli na mjesto događaja i čuli kako u učionicama odjekuju pucnjevi. Pokušali su ući u zgradu, a napadač je zapucao i pogodio nekoliko policajaca", rekao je Olivarez.

"U tom trenutku policajci su počeli razbijati prozore škole u pokušaju da evakuiraju djecu, učitelje, svakoga koga su mogli, da ih pokušaju izvući iz škole", dodao je.

"Ono što znamo je da je napadač uspio ući u učionicu te se zabarikadirao u njoj. Počeo je pucati u velik broj djece i učitelja koji su bili u toj učionici. Nije imao baš nikakvog obzira prema ljudskim životima, dakle potpuno zla osoba. Pucao je u svakog koga je vidio", rekao je Olivarez.

"U tom trenutku na lice mjesta došla je ekipa policijskih specijalaca, među kojima su bili federalni službenici, te lokalna i državna policija. Uspjeli su na silu ući u učionicu. Zapucao je i na njih, a oni su uzvratili vatru i ubili napadača. U napadu je ubijeno 19 djece i dvoje učitelja", zaključio je policijski glasnogovornik.