Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je kako će biti povučena odredba koja se odnosila na zabranu fotografiranja policajaca.

Za medije, nevladine organizacije i opoziciju bio je sporan taj član izmjena zakona, kojim se kao prekršaj javnog reda i mira predviđa ''neovlašteno fotografiranje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti''.

Iz Delegacije Europske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini su ranije izrazili zabrinutost da bi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko bude usvojen, negativno utjecao na ostvarivanje osnovnih sloboda u RS-u, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja.

Lukač je i tijekom današnjeg obraćanja parlamentu dodao da namjera MUP-a RS nije bila da bilo koga spriječi, a posebno ne novinare, da rade svoj posao, a sa šefovima zastupničkih klubova u Narodnoj skupštini došli su, kaže, do zaključka da spomenuta norma nije nužna u zakonu.

Entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač prethodno je na zatvorenoj sjednici podno informaciju o dosadašnjoj istrazi o ubojstvima u Laktašima i Prijedoru.