Pola milijuna Austrijanaca potpisalo je peticiju kojom se od konzervativne vlade, koja je tijekom kampanje zagovarala izravnu demokraciju i pravo na pušenje, traži zabrana pušenja u barovima i restoranima, javlja Reuters.
 
Kao dio koalicijskog pakta, krajnje desna Slobodarska stranka pod vodstvom Heinza-Christiana Strachea i konzervativci premijera Sebastiana Kurza složili su se oko ukidanja zabrane pušenja koja bi trebala stupiti na snagu u svibnju. Također su donijeli odluku o mogućem održavanju referenduma ako se skupi najmanje 900.000 potpisa, ali od 2022.
 
Liječnici i aktivisti sada su iskoristili postojeći sustav koji obvezuje parlament da razmotri svako pitanje na temelju 100.000 potpisa. Potreban su broj prikupili prije roka, no nastavili su prikupljati potpise kako bi pokazali snagu protiv vlasti.
 
Peticija pokrenuta 15. veljače i traje do 4. travnja
 
"Pola milijuna ljudi vam je poslalo jasnu poruku: oslobodite svoje zastupnike stranačke stege i neka glasaju po savjesti", poručili su organizatori peticije Kurzu i Stracheu.
 
Peticija je pokrenuta 15. veljače i trajat će do 4. travnja. Očekuje se da će donji dom parlamenta ukinuti zabranu ovaj mjesec.
 
Slobodarska stranka vidi zabranu kao ograničavanje osobne slobode i nepoštenu uredbu prema vlasnicima barova i restorana. Nije za očekivati da će se Kurz i Strache obazreti na pozive liječničkih udruga i aktivista, prenosi Hina.