Kada primijetimo da je mlijeku u frižideru istekao rok trajanja tj. pokvareno mlijeko, momentalno ga bacamo u kantu za smeće. Međutim, to treba posljednje da uradite ako imate biljke u stanu ili dvorištu!

Mlijeko zapravo obiluje aminokiselinama, enzimima, proteinima što potiče rast korisnih mikroba u bašti. Pored toga, sadrži i kalcij, vitamin B, ali i druge korisne proteine koje su korisne biljkama. Zato ga možete koristiti kao prirodno i organsko đubrivo.

Međutim, pored toga možete ga koristiti i kao pesticid. Zapravo, mlijeko pomaže u borbi protiv virusa koji napadaju listove, lisnih vaši, gljivičnih oboljenja i slično.

Mlijeko sadrži elemente koji utječu na izgradnju ćelijskih zidova biljaka – tako omogućava se lakša apsorpcija hranljivih materija i uravnoteženje pH vrijednosti zemljišta. Kalcij u mlijeku može pomoći biljkama da brže rastu i štititi ih od truljenja.

Ako ste se pitali kojim vrstama biljaka najviše prija prihrana iz mlijeka, to su engleski bršljan, begonija i afrička ljubičica. Dobar je izbor za zaštitu povrća, poput tikvica i paradajza, posebno ako ga gajite u vrtu.

Čak i kada je pokvareno mlijeko, zadržava skoro sva korisna svojstva. Osim kravljeg, možete koristiti i sojino i bademovo mlijeko. Izbjegavajte punomasna mlijeka, aromatizirana ili s dodatkom šećera.

Budite oprezni: ne pretjerujte s količinama mlijeka! Previše mlijeka može imati kontraefekte. Najpreporučljivije je mlijeko rastvoriti s vodom, pri čemu razmjera tečnosti treba biti 50:50. Ubacite rastvor u bočicu s raspršivačem, pa poprskajte listovi i zemljište. Ako nakon pola sata ostanu tragovi mlijeka na listovima, prebrišite ih krpom.