Carinici se svakodnevno susreću sa robom koja povređuje pravo intelektualne svojine neke zaštićene robne marke, a najčešće je riječ o tekstilu, obući, ili kozmetici, navodi se u izvještaju Uprave carina Srbije.

Slučajeva da se originalnost namještaja dovodi u pitanje nije bilo, sve do 1. prosinca 2019. godine, kada je iz ovog razloga osporeno carinjenje trpezarijskog namještaja na Terminalu Gradina.

Riječ je o 40 elemenata trpezarijskog namještaja iz Turske namijenjenih uvozniku iz Leskovca, koji na sebi ima tiskan logo robne marke 'Versace'.

Trpezarijski stol i stolice teški oko dvije i pol tone bit će zadržani, dok se o tome, da li je povrijeđeno pravo intelektualne svojine pomenute robne marke, ne izjasni nositelj prava ili njegov ovlašteni zastupnik.

Prema važećoj proceduri nositelj prava ima rok od 10 radnih dana da se izjasni da se ne radi o originalnoj robi i da dadne suglasnost za njeno uništenje. Događa se, istina rijetko, da se dokaže kako je roba originalna, kada se carinski postupak nastavlja, priopćeno je iz Uprave carina Srbije.