Tužitelji su pokrenuli istragu protiv dva zvaničnika zbog prošlomjesečnih poplava u Njemačkoj, a tijekom kojih je 141 osoba poginula, dok je nekoliko stotina ljudi povrijeđeno.

Tužitelji u Koblenzu su potvrdili da su pokrenuli istragu protiv lokalnog zvaničnika sa područja Ahrweilera, a kako bi provjerili sumnju da je počinio ubojstvo iz nehaja i da je prouzročio fizičke ozljede nemarnim radom.

Istraga se vodi i protiv osobe koja je dio tima za upravljanje kriznim situacijama, a koja je bila odgovorna za hitne operacije u noći sa 14. na 15. srpanj, kada su se poplave desile.

Stanovnici, čija su mjesta poplavljena, tvrde da su upozorenja na poplave tu noć bila neodgovarajuća, da su bila nejasna, pa čak da su u nekim dijelovima i izostala. U međuvremenu raste materijalna šteta zbog ove nepogode.

Pokrajinski ministar gospodarstva u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji Andreas Pinkwart je izjavio da bi šteta mogla iznositi između 15 i 20 milijardi eura. Predstavnici regionalne i centralne vlasti bi se trebali u utorak sastati u Berlinu kako bi se dogovorili kako finansijski pomoći stradalim područjima, prenosi agencija Associated Press (AP).