U veljači iduće godine, kad BiH krene s primjenom novog pravilnika o maksimalnim veleprodajnim cijenama, lijekovi koji se izdaju na recept bit će jeftiniji do 80 posto. Osim pacijenata, uštede će ostvariti i država. Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH računa da se radi o 50 milijuna KM godišnje.

Kako javlja BHRT, lijekovi na recept čine oko 80 posto tržišta lijekova u BiH.

"U konačnici, osim  države, profitirat će i pacijenti", smatra direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

"Neki će biti jeftiniji i 80 posto, a neki neće biti jeftiniji uopće, jer su im cijene već sad niže od onoga što je propisano pravilnikom", kazao je.

Nakon što lijekovima na recept u veljači budu snižene cijene, očekuju se i dodatne uštede, jer će se tržišna utakmica nastaviti među trgovcima koji se bave veleprodajom, koji će cijene spuštati i ispod maksimalnog iznosa, smatraju u Agenciji.

"Pojeftinjenje će biti izraženije kad građani plaćaju lijek u apoteci, nego kad plaća fond. Jer su fondovske cijene niže u odnosu na veleprodajne cijene koje ulaze u izračun maloprodajne cijene za pacijente. Da ne kompliciram, građani će osjetiti pojeftinjenje", kaže pomoćnica direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Biljana Tubić.

Zanimljivo je da su cijene lijekova u Bosni i Hercegovini, i pored nižeg standarda njenih stanovnika, do sada bile najviše u regiji. Na promjenu takve slike političare su primorale međunarodne financijske institucije, kaže ekonomist Zoran Pavlović.

"BiH je najsiromašnija država u regiji, a plaćamo najskuplje lijekove. No, rješavanje tog pitanja je bio uvjet Svjetske banke, reformske agende, itd… Očigledno, farmaceutski lobi bio je toliko jak, kad je sprječavao da se promjene dogode i ranije", smatra Pavlović.

Usvajanjem novog pravilnika o maksimalnim veleprodajnim cijenama lijekova koji se izdaju na recept u BiH postat će operativan kredit Svjetske banke od 70 milijuna dolara.