U najnoviji fazi testiranja američkog nevidljivog lovca F-35, objavljen je video probnog korištenja automatskog oružja koje ispaljuje nevjerojatnih 3000 metaka u minuti. F-35 najavljivan je kao najskuplje oružje u povijesti i zbog tog 'tereta' se rigorozno testira američkoj zračnoj bazi Edwards u Kaliforniji.

Zastrašujuć video pokazuje kako izgleda kada četiri cijevi 25 milimetarskog kalibra uglavljene na lijevo krilo zrakoplova punom snagom puca u metu.
 

Testni tim se nada da će testovi na zemlji završiti ovaj mjesec kako bi se moglo na jesen pristupiti zračnim testiranjima. Lovac kojeg je dizajnirao Lockheed Martin imat će funkcionalnu pušku kada se razvoj na zrakoplovu završi te kada bude spreman za demonstraciju 2017. godine.

No, unatoč ovom uspješnom testu, proizvodnja najnovijeg nevidljivog lovca, ujedno i jednog od najiščekivaniji vojnih projekata u povijesti, obilježena je kontroverzama i problemima.

Ukupni troškovi razvoja i proizvodnje trenutno su na 350 milijardi dolara, zrakoplov se muči da ispuni očekivanja koja vojna javnost od njega ima.

Podsjećamo, F-35 je u srpnju značajno poražen u borbama protiv vremešnog F-16, a pilot F-35-ice nije imao lijepe riječi za performanse zrakoplova tvrdeći da lovac nije prikladan za borbu s protivnicima koji su mu dovoljno blizu da ih se može vidjeti golim okom. Pentagon je bio brz u obrani svog novog 'miljenika' rekavši da zrakoplov nije bio opremljen po najvišim standardima te da nije bilo obložen nevidljivim pokrivačem.

No, nije pomoglo, a pilot je čak kritizirao i kacigu od 500 tisuća dolara koja mu je umjesto punih 360 stupnjeva vidnog polja priuštila isključivo poteškoće kod micanja glave u omalenom kokpitu.

Ostave li se kritike po strani, proizvođač zrakoplova Lockheed Martin, kao i više pozicionirani vojni zapovjednici vjeruju da će F-35, kada njegov razvoj ciklus završi, preuzeti glavnu ulogu u zračnim bitkama budućnosti, no koliko bliske budućnosti, za sada nije poznato. Potpredsjednik SAD-a Joe Biden obećao je dostaviti Izraelu zrakoplove sljedeće godine, dok neki izvori iz Velike Britanije kažu da 'ne mogu zamisliti' da će lovci biti spremni za upotrebu na bojištima prije 2020. godine.