Snimka napada golemih morskih pasa glavonja na podmornicu zabilježena za dokumentarni serijal Blue Planet II, u samo par dana postala je toliko viralna da ju je samo na YouTubeu pogledalo preko milijun i dvjesto tisuća ljudi, piše Index.hr

Film je snimljen iz kabine podmornice koja se spustila na dubinu od 750 metara u potrazi za uginulom ulješurom. Na njemu se vidi kako se morski psi, čiju su duljinu stručnjaci u kabini procijenili na preko šest metara, u ludilu hranjenja prvo međusobno naguravaju i grizu, da bi se potom okomili na podmornicu koju su očito doživjeli kao natjecatelja za plijen.
 

Iako su se nalazili iza zaštite debelog stakla, članovima ekspedicije očito nije bilo svejedno.

„Podmornica je vrlo snažna. No oni su tako veliki i snažni da se pomalo plašim“, kaže jedan od članova posade dok udarci njuške golemih riba odzvanjaju kabinom.

Nakon što su glavonje shvatili da im podmornica nije konkurencija, vratili su se obilnoj gozbi mesom goleme lešine.

Golemi i otrovni

Morski pas glavonja (lat. Hexanchus griseus) kod nas se, ali i na engleskom još naziva i šestoškrgaš jer za razliku od ostalih morskih pasa ima šest, a ne pet škrga. Spada u veće vrste morskih pasa. U Jadranu je najveći uhvaćeni, zabilježeni primjerak bio dug 496 cm, no mogu narasti i do 8 metara. Tijelo im je vrlo snažne građe. Imaju tupe, velike njuške po kojima su na engleskom jeziku nazvani bluntnose, što znači tuponosi. Žive u gotovo svim toplim i umjerenim morima svijeta uključujući i Mediteran. Odrasli se mogu naći i na dubinama do 2500 m, međutim znaju boraviti i u plićacima, osobito mladunci. Ne love se radi hrane. Jetra im je jako otrovna tako da kod najozbiljnijih trovanja može uzrokovati smrt.