U sklopu putnog računala automobila jedan od najvažnijih podataka svakako je prikaz trenutne i prosječne potrošnje goriva. Prikaz na displeju namjerno je neprecizan te prikazuje veću potrošnju od realne, a sve zbog toga ne bi li se prikazana autonomija smanjila.

Time se na vozača djeluje psihološki pa će ranije skrenuti na benzinsku pumpu i izbjeći vožnju s minimalnom količinom goriva u spremniku, što je štetno za motor, zbog nakupljenih nečistoća na dnu. Dakle, kad putno računalo prikaže da je doseg nula kilometara u većini automobila ima dovoljno goriva za još barem 50 km, a na većini modela i za 70 km.

Prikaz prosječne potrošnje goriva računalo određuje posredno, korištenjem podataka o brzini vrtnje motora i kotača, tlaku usisanog zraka, tlaku prednabijanja (kod motora s turbopunjačem), stupnju prijenosa mjenjača i položaju papučice gasa. Svi električni uređaju poput svjetala, audio sustava, navigacije, klima uređaja i ostalih povećavaju prosječnu potrošnju goriva i do više od 10 posto, prenosi Autopress.

Dakle, obzirom da putno računalo zapravo pokazuje pogrešne podatke najjednostavniji način za izračun realne prosječne potrošnje je ručni. Kako to točno napraviti pogledajte u videu.