U glasanju za Zlatnu loptu 2015. godine, trofej namijenjen najboljem nogometašu svijeta, desilo se nekoliko zanimljivih situacija. Naime, Florentin Pogba, kapetan nogometne reprezentacije Gvineje nije glasao za vlastitog brata Paula Pogbu, zvijezdu torinskog Juventusa, koji se našao u najboljem timu godine.

Florentin je pet bodova dodijelio Lionelu Messiju, od sinoć petostrukom osvajaču Zlatne lopte, tri Cristianu Ronaldu, te bod golmanu Bayerna Manuelu Neueru, javlja Anadolu Agency (AA).  

Neymar, kapetan Brazila i jedan od trojice nominiranih glasao je za suigrače iz Barcelone. Sa pet bodova ocijenio je Messija, tri je dao Luisu Suarezu, a jedan Ivanu Rakitiću, hrvatskom reprezentativcu.   

Messi je u izboru sudjelovao kao kapetan nacionalnog tima Argentine, a povjerenje je, također, ukazao isključivo suigračima iz Barcelone (Suarez pet bodova, Neymar tri, Iniesta bod).

I treći koji je konkurirao za Zlatnu loptu, Ronaldo, kapetan Portugala, za 2015. odlučio je glasati isključivo za svoje suigrače iz Real Madrida. Karimu Benzemi tako je dodijelio pet bodova, tri Jamesu Rodriguezu i jedan Garethu Baleu.

U izboru za Zlatnu loptu tradicionalno sudjeluju kapetani i izbornici nogometnih reprezentacija članica FIFA-e, kao i po jedan novinar iz svake od zemalja. Iz BiH su u 2015. godini glasali izbronik Mehmed Baždarević (Ronaldo 5 bodova, Iniesta 3, Thomas Muller 1), kapetan Edin Džeko (Ronaldo 5, Eden Hazard 3, Messi 1), kao i urednik portala Radiosarajevo.ba Emir Aletić (Messi 5, Ronaldo 3, Hazard 1).