Srbija će s oko 5,5 milijuna eura pomoći općine u Republici Srpskoj, kao i druge općine u Bosni i Hercegovini u kojima pretežno žive Srbi, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon sastanka s predsjednikom RS, kao i premijerkama dvije države u Predsjedništvu Srbije, Vučić je naveo kojim će to projektima Srbija pomoći sunarodnike u susjednoj državi.

Radi se o više projekata podrške i pomoći narodu i institucijama RS, kao i o pomoći općinama u kojima u BiH žive pretežno Srbi.

''Znate da smo sudjelovali u rekonstrukciji škole "Srbija" u Bosanskom Šamcu, kao i škole "Vuk Karadžić" u Doboju'', rekao je predsjednik Srbije i dodao da će Srbija financirati izgradnju vrtića u Trebinju i Brčkom, kao i studentsko - đačkog doma u Vlasenici. Bit će rekonstruirane ulice na Palama, kao i sportske dvorane i trg u Istočnom Sarajevu. Predviđena je sanacija mosta preko Drine, između Zvornika i Malog Zvornika'', dodao je Vučić.

To je oko četiri milijuna eura, poručio je Vučić te podvukao da će Srbija pružiti podršku općinama u Federaciji koje su nastanjene pretežno srpskim stanovništvom, poput Grahova, Drvara, Petrovca i Glamoča sa milijun eura za razne projekte. Ukupno će to biti oko pet ipol milijuna.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je formiran tim od nekoliko ljudi koji će raditi na pisanju deklaracije.

Ta deklaracija će, istakao je, obuhvatiti pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, zatim pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture, pravo na izučavanje srpske povijesti i njegovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-povijesnog naslijeđa i pravo na informiranje na srpskom jeziku.

To su, rekao je Vučić, sfere koje će biti obuhvaćene deklaracijom, u skladu sa svim međunarodnim javno-pravnim aktima.

Republika Srpska zahvalna je Srbiji na pomoći za izgradnju i obnovu objekata u RS i općinama u Federaciji u kojima pretežno žive Srbi, rekao je danas u Beogradu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, istaknuvši kako je Srbija najvažniji faktor stabilnosti u regiji.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka dvojice predsjednika i dvije premijerke zahvalio na tome što će Srbija pet milijuna eura dati za konkretne projekte Republici Srpskoj, od kojih milijun za četiri općine u Federaciji s većinski srpskim življem, a prema kojima Federacija ima, kako je rekao, ignorantski odnos.

Predsjednik RS-a najavio je da će na sjednici Skupštine RS u rujnu tema biti sigurnost, a bit će donijeta i odluka o vojnoj neutralnosti RS-a, kao i o zahtjevu da BiH "odustane i bude vojno neutralna", prenosi Tanjug.

"Srbija danas realno gledano je najvažniji faktor regionalne političke sigurnosti i stabilnosti i snažan motor ekonomskog razvoja", naveo je Dodik te dodao da podržava i pozdravlja skorašnji posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu i razgovore s dužnosnicima Federacije, ocijenivši da takav posjet i sastanci doprinose stabilizaciji ukupnih prilika.

Dodik je ponovio da je Srbija središte regionalne stabilnosti i da je dobro za svaku zemlju u okruženju kada joj predsjednik Srbije dolazi u posjet.