Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Edhema Žilića /53/, zvanog Edo, zbog ratnog zločina nad srpskim i hrvatskim civilima na području Konjica 1993. godine.

Optužnica ga tereti da je, kao pripadnik 4. bataljona vojne policije takozvane Armije BiH i upravnik zatvora u prostorijama sportske dvorane "Musala" u Konjicu, osobno činio, naredio i omogućio nečovječno postupanje prema civilima srpske i hrvatske nacionalnosti.

Žilić je optužen da je od svibnja do kraja listopada 1993. godine u više navrata u prostorijama objekta "Musala" i uredima koje je koristio kao upravnik omogućio njemu podređnim stražarima nečovječno ponašanje prema zatvorenicima.

Optužnica ga tereti i da je omogućavao neovlaštenim osobama ulazak u zatvor da bi tukli zatvorenike, te je i sam činio nečovječna djela, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi je u više navrata tukao raznim predmetima i zlostavljao zatvorenike koji su bili odvođeni na prinudni rad, ukoliko bi kod njih pronašao komad kruha ili druge hrane.

U optužnici se navodi kako je Žilić osobno nanosio teške tjelesne povrede žrtvama, koje su im ostavile trajne posljedice i tjelesna oštećenja.

Zatvorenicima su povrede nanošene raznim predmetima, a i seksualno su zlostavljani, prisiljavani na međusobna seksualna općenja, uključujući mučenja užarenim predmetima po genitalijama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Žilić je rođen u mjestu Tušila, u opštini Trnovo, gdje je i nastanjen, ranije je osuđivan i državljanin je BiH.