Županijsko Tužiteljstvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Amira Zukića, tajnika Stranke demokratske akcije (SDA) i još osam osoba za udruživanje radi činjenja kaznenih djela kao što je primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem, kao i za protuzakonito posredovanje.

Uz Zukića, optužnicom su obuhvaćeni: Safet Bibić, Senad i Nedžad Trako, Ramiz Karavdić, Esed Džananović, Asim Sarajlić, Mirsad Kukić i Seid Fazlagić, javlja Birn.

Prema optužnici, Zukić i Bibić su u tijeku 2016. godine organizirali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako te Karavdić.

Prema optužnici, oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Zukić koristeći svoj utjecaj preko Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo poduzeće.

Sarajlić i Kukić, kako se navodi, terete se da su koristeći svoj položaj posredovali prilikom zapošljavanja, čime su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu je također predložilo produženje pritvora Zukiću, Bibiću, Senadu i Nadžadu Traki, Karavdiću, Džananoviću i Fazlagiću.

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Projekt zapošljavanje

Žurnal.info podsjeća da je proteklih mjeseci intenzivno pisao o nezakonitim zapošljavanjima u Elektroprivredi BiH, koja su vršena isključivo po nalogu visokopozicioniranih kadrova SDA. Veći dio činjenica koje su objavili, obuhvaćen je optužnicom Tužiteljstva Županije Sarajevo.

Tako optuženog Amira Zukića, koji se nalazi u pritvoru, Tužilaštvo tereti da je od travnja do kolovoza 2016. godine organizirao grupu čiji su članovi na terenu tražili klijente, koji su, potom, zaposleni u javnim poduzećima. Samo s optuženim Safetom Bibićem, inače uposlenikom Kliničkog centra Sarajevo, Zukić je razmijenio skoro dvije stotine SMS-ova, te niz telefonskih razgovora u kojima dogovara zapošljavanja u Elektroprivredi BiH, koristeći pritom termin “projekt”. Kao protuuslugu za zapošljavanje Zukić i njegovi suradnici zahtijevali su novčani iznos od 10 do 30 tisuća maraka, ovisno od stručne spreme i radnog mjesta.

Amir Zukić je, tako, u neformalnom razgovor s Esedom Džananovićem, članom Glavnog odbora SDA koji je tada obavljao funkciju izvršnog direktora u Elektroprivredi BiH, saznao da će u svibnju 2016. godine biti raspisan natječaj za više radnih mjesta u Elektrodistribuciji u Zenici. Nakon toga Zukić obavještava Safeta Bibića, koji potom zadužuje Senada i Nedžada Traku iz Visokog da na području Zeničko-dobojse županije traže klijente. Za posrednika u prikupljanju novca zadužen je poštar iz Banovića Ramiz Karavdić u čijem su rokovniku pronađene cijene radnih mjesta. Nakon toga, grupa uspostavlja kontakt sa Sejadom Keserovićem te mu daju upute “da samostalno ne poduzima druge radnje mimo Ramiza Karavdića'', te da može biti siguran u njega, jer nije prvi put da zapošljava za novac. Kao preduvjet za zapošljavanje Sejadovog sina Ismeta Keserovića, osim novca, Zukić i ostali tražili su da im dostavi i potvrdu da je član SDA, piše Žurnal.info.

Keserović je svoje radno mjesto namjeravao platiti 16 tisuća maraka, a policija je, prilikom primopredaje novca, uhapsila Ramiza Karavdića, a potom i ostale članove ove grupe. Po istom principu, osim Keserovića, ista grupa je zaposlila ili namjeravala zaposliti djevojke iz Bihaća, Merimu Avdić i Edinu Hairlahović. Bibić, Trake i ostali su pronašli klijentice, potom su podatke proslijedili Zukiću, koji je na kraju od Eseda Džananovića tražio da navedene osobe zaposli u Elektrodistribuciji Bihać.

Završi ono Omerovo

Prema jednoj od točaka optužnice, Amir Zukić je zajedno sa stranačkim kolegama Esedom Džananovićem, Asimom Sarajlićem i Mirsadom Kukićem, organizirao je nezakonito zapošljavanje Amela Škalje, sina federalnog zastupnika SDA Omera Škalje. Iako su znali da je Amel imao lošu biografiju, jer je studirao 14 godina, Kukić, Zukić i Sarajlić vršili su pritisak na Džananovića da ga zaposli.

''Evo me sa Asimom, s Kukićem i sa Omerom. Završi za ono Omerovo dijete gore. Do tebe je, evo sva četvorica slušamo ako bude kakvih za... Mirsada Kukića zovi”, kazao je Zukić u telefonskom razgovoru sa Esedom Džananovićem, koji nakon svega pita da li je Kukić dao zeleno svjetlo.

Telefon je, potom, preuzeo Asim Sarajlić koji je objasnio Džananoviću da je sve u redu, te da je doktor Kukić dao suglasnost. Istog dana, Alem Škaljo je zaposlen u Elektroprivredi BiH.
Nakon što su saznali za ove sumnje, Zukić, Sarajlić i Kukić su u nekoliko navrata pokušali su uticati na čitav proces. Tako je Amir Zukić zajedno za svojim vozačem Seidom Fazlagićem, pozvao direktora sarajevskog zatvora Amera Softića od kojeg su tražili da prenese pritvorenom Esedu Džananoviću da “ujutro ne potpisuje nikakav sporazum”.

Upravo zbog tog pritiska na svjedoke, Amir Zukić je zajedno sa svojim vozačem uhapšen i određen mu je jednomjesečni pritvor.