Tragediju malezijskog „boinga 777“ Zapad pokušava iskoristiti za ostvarenje svojih političkih ciljeva, koristeći podatke dobivene u istrazi kao „as iz rukava”, smatra politolog Pavel Svjatenkov.

Nizozemska je odbila objaviti dokumente o rušenju aviona MH17 nad Ukrajinom, pozvavši se na tajnost istrage avionske nesreće. Politolog Pavel Svjatenkov smatra da Nizozemci odugovlače istragu kako bi odlučili koga će proglasiti krivim za tragediju.

Mediji su od nizozemskog Ministarstva za sigurnost i pravdu zatražili predočenje informacije, pozivajući se na zakon. Ipak, ministar Ard van der Ster je priopćio kako, bez obzira na značaj informacija za društvo, Vlada na čelu sa premijerom Markom Riteom smatra „da je važnije sačuvati tajnost“.

„Pad ’boinga‘ sa političke točke gledišta ima veoma snažan odjek. Teoretski, zaključci nizozemske komisije mogu isprovocirati međunarodni skandal. Zbog toga se oni trude sakriti tok istrage kako ne bi dozvolili da se u njega miješaju zainteresirane strane ili da bi nekako sami ’okrenuli‘ istragu i dobili željeni rezultat“, rekao je Svjatenkov za radio Sputnjik. On smatra da istraga predstavlja način pritiska na Rusiju.

„Glavno pitanje ovdje jeste koga označiti kao krivca i to je svima jasno. Pitanje je političko i Nizozemska odugovlači njegovo rješavanje. Ako se, recimo, prebaci odgovornost na Rusiju, rezultat će najvjerojatnije biti veoma teška kriza u odnosima Rusije i Zapada. A ti odnosi su i ovako daleko od idealnih. Zbog toga se istraga čuva kao način pritiska na Rusiju i njeno rukovodstvo. Istragu o padu ’boinga‘ će s vremena na vrijeme aktivirati. I, na kraju krajeva, izvući tog asa iz rukava‘, ukoliko Zapad odluči da je neophodno zaoštravanje situacije s Rusijom“, smatra ovaj politolog.

Ministar inozemnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je izjavio kako Rusija ne dobiva podatke o tehničkoj istrazi nesreće malezijskog „boinga“ u punom obimu, iako ih dobivaju druge zemlje koje sudjeluju u razjašnjavanju uzroka nesreće. Prema mišljenju Pavela Svjatenskova, Rusija ima mnogo pitanja o istrazi, ali odgovore ne dobiva, prenosi agencija Sputnik. (bljesak.info)