Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolniku, a iz Bosanskohercegovačkog automotokluba (BIHAMK) skreću pozornost na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Izdvajaju magistralne ceste: Bihać - Srbljani - Bosanska Krupa, Jajce - Banja Luka, Turbe - Karanovac, Novi Travnik - Bugojno, Prozor - Gornji Vakuf/Uskoplje, Kladanj - Živinice - Šićki Brod, Višegrad - Vardište, Foča - Gacko i Sarajevo - Foča - GP Hum.

U tijeku su radovi na rušenju tunelske cijevi na dionici magistralne ceste Dobro Polje - Miljevina, zbog čega je promet na ovoj dionici obustavljen. Predviđeno je da radovi traju do kraja ovog mjeseca, a za to vrijeme putnička i teretna vozila do 20 tona koriste alternativni pravac Trnovo - Grebak - Ustikolina - Foča. Putnička vozila, kao i teretna vozila do 12 tona mogu koristiti i pravac Sarajevo - Rogatica - Ustiprača - Goražde - Foča.

Zbog oštećenja mosta na magistralnoj cesti Rogatica - Ustiprača vozila do 12 tona ukupne dozvoljene mase prometuju jednom trakom, dok je za vozila preko 12 tona promet obustavljen.

Danas počinju radovi na dionici magistralne ceste M-17 Jablanica - Potoci, zbog čega će vozila prometovati naizmjenično, jednom trakom.

Na dionici Ključ - Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka,promet je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U tijeku su radovi na ulazu u Neum (Stolac - Neum) zbog čega je promet obustavljen i preusmjeren na postojeću obilaznicu (Dubrovačka ulica).

Sanacijski radovi izvode se i na magistralnim cestama: Žepče - Zenica, Čevljanovići - Nišići, Grude - Vitina i Rača - Bijeljina, kao i na ulazu u Bosansku Gradišku, a na mjestima izvođenja radova prometuje se usporeno, jednom trakom.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja.