U Tokiju će danas biti otvorene Paraolimpijske igre, najveće po broju sportaša koji će sudjelovati. Domaćin Japan imat će najbrojniju delegaciju sportista - 254, što je dvostruko više nego 2016. u Rio de Janeiru.

Ukupno 4.403 sportaša od kojih 2.550 muškaraca i 1.853 žene, natjecat će se u 22 sporta i 23 discipline. Dosadašnji rekord držao je Rio gdje je nastupilo 4,328 sportista.

- U narednim danima rušit ćemo stereotipe i pokazati da svaka osoba s invaliditetom treba biti aktivna, vidljiva član koji doprinosi zajednici, sada više nego ikada - rekao je Andrew Parsons, predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

Dodao je da je "apsolutno fantastično" što će nastupiti rekordan broj sportašica, 10 posto više nego u Riju.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će 16 sportaša - reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci koju čine: kapiten Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Ermin Jusufović, Adnan Manko, Adnan Kešmer, Asim Medić, Nizam Čančar, Stevan Crnobrnja, Jasmin Brkić, Safet Alibašić i Mirzet Duran. Također će se za medalju boriti i bacač kugle Dževad Pandžić, strijelci Zerina Skomorac i Ervin Bejdić, te stonoteniser Haris Eminović koji će nositi zastavu BiH na svečanosti otvaranja Igara.