Registracija birača, državljana Hrvatske, koji žele glasovati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu počinje danas i trajat će do 24. lipnja.

Veleposlanstvo Hrvatske u BiH pozvalo je državljane Hrvatske koji žele glasovati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Livnu i Vitezu da se registriraju.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj, dok državljani Hrvatske koji nemaju prebivalište u toj zemlji i koji nisu podnijeli zahtjev za e-osobnu iskaznicu moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH dostaviti zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, priopćeno je iz Veleposlanstva Hrvatske u BiH, prenosi BHRT.

Po službenoj dužnosti će biti registrirani hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a podnijeli su zahtjev za e-osobnu iskaznicu.

U priopćenju se navodi i kako hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-osobnu iskaznicu s prebivalištem u BiH, svoje pravo mogu ostvariti na dan održavanja izbora, potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Hrvatske u BiH.

Birači koji žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno u Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta registracije birači mogu podnijeti osobno poštom, faksom ili e-mailom, najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Hrvatske u BiH ili nadležem uredu uprave u Hrvatskoj, ukoliko će na dan izbora boraviti u toj zemlji.

Zahtjevi moraju biti posobno potpisani i dostavljeni uz kopiju važeće osobne iskaznice ili putovnice.

U priopćenju je navedeno kako se zahtjevi mogu dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH, te na internet stranici Ministarstva uprave Hrvatske /uprava.gov.hr/.

- Popunjen zahtjev potrebno je dostaviti osobno ili e-mailom na adresu Veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu, Ulica maršala Tita broj 28 ili na mail /[email protected]/, u Veleposlanstvo u Banjal Lci u Ulici Milana Kranovića broj jedan, ili mailom/[email protected]/, kao i na adresu Veleposlanstva u Tuzli u Ulici Kazan mahala broj jedan ili na maikl/[email protected]/.

- Zahtjevi se mogu predati i na adresu Veleposlanstva u Livnu u Ulici Trg žitarnica bb ili mailom/[email protected]/, te u Veleposlanstvo u Vitezu, Poslovni centar broj 96 ili elektronskom poštom /[email protected]/.

Predsjednik Hrvatske donio je 20. svibnja odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji će na biračkim mjestima u Hrvatskoj biti održani 5. srpnja, dok će na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Hrvatske u inozemstvu biti omogućeno glasanje 4. i 5. srpnja.