Windows 8 računala najbolja su osobna računala ikad, a Windows 8 predstavlja jedno potpuno novo iskustvo i donosi ono najbolje od računala i tableta, rekao je prilikom predstavljanja nove verzije Microsoftova operativnog sustava izvršni direktor ove kompanije Steve Ballmer.

Dodao je kako je s Windowsima 8 počelo jedno novo razdoblje za Microsoft te da će novi Windowsi donijeti jedno 'magično iskustvo', a korisnici uskoro mogu očekivati 'spektakularne nove uređaje'. Tijekom govora na konferenciji napomenuo je i da će sljedeće godine na globalnom tržištu prodati oko 400 milijuna osobnih računala, a većina njih radit će na – Windowsima 8.

Konferenciju je otvorio Steven Sinofsky, predsjednik Microsoftove Windows divizije koji je rekao da su se danas okupili kako bi 'proslavili globalnu dostupnost novog razdoblja Windows računala' te da niti jedan softver do sada nije toliko testiran kao Windows 8 – čak 1,24 milijardi sati javnog testiranja. Dodao je da Windows 8 dolazi s novim sučeljem koji povezuje dosadašnje Windows aplikacije s novim aplikacijama dizajniranim posebno za Windows 8.

Nova verzija ovog OS-a, osim novog i radikalno izmijenjenog sučelja, donosi brojna druga poboljšanja poput dužeg rada baterije i kraćeg vremena dizanja sustava, uz kompatibilnost s Windows 7 hardverom i softverom.

Također, novi Windowsi prvi će se puta moći pokretati i na uređajima koji rade s ARM procesorima, ali na tim Windows RT uređajima moći će pokretati samo aplikacije koje se isporuče s tim uređajima i one koje se skinu s Windows Storea. Početna cijena osobnih računala s ovim OS-om iznosit će od 300 dolara – što je jeftinije od većine danas dostupnih tableta.

Nakon Sinofskog na bini su se pojavili Julie Larson-Green i Mike Angiulo koji su prikazali brojne novosti koje donosi nova verzija ovog operativnog sustava, ali i neke od prijenosnika, tableta i hibridnih uređaja njihovih partnera i koji će se, baš kao i novi Windowsi, na tržištu pojaviti od sutra.

U prodaju stiže i Microsoft Surface

Nakon predstavljanja Windowsa 8, Steven Sinofsky i Panos Panay ponovno su prikazali prvi Microsoftov tablet – Surface. Prilikom predstavljanja Surfacea, naglasak su stavili na dodatnu tipkovnicu s kojom se isporučuje i koja omogućava produktivnost kao i na prijenosnim računalima, na odličnu kameru, integraciju s Xboxom te opcije poput utora za microSD memorijske kartice (s kojima se ukupna količina prostora za pohranu podataka može povećati na čak 128GB memorije – 64GB interne memorije i kartica kapaciteta 64GB) i USB priključka putem kojeg se fotografije s digitalnih aparata mogu jednostavno prebaciti u tablet.

Kako bi dočarao odličnu kvalitetu samog kućišta, Panay je pred svima Surface bacio na pod te je donio i skateboard napravljen upravo od ovog tableta.

Surface će se na američkom tržištu pojaviti već večeras i to po cijeni od 499 dolara za model kapaciteta 32GB koji radi na Windows RT verziji te se u Microsoftu nadaju da će s ovim uređajem kojeg je Sinofsky nazvao najboljim tabletom i najboljim prijenosnim računalom kojeg je ikada koristio zauzeti dobar dio tržišta i zaprijetiti Appleu i njegovom iPadu čija početna cijena za model četvrte generacije također iznosi 499 dolara.