Prve količine livanjskog sira već u ponedjeljak će biti isporučene na tržište Europske unije, potvrdio je Željko Marijan, direktor mljekare "Livno", jedne od četiri bh. mljekare kojima je odobren izvoz mlijeka.

I u preostale tri mljekare užurbano se pripremaju za izvoz svojih proizvoda na police europskih trgovina, nakon što je Europska komisija odbacila prigovor Hrvatske na izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz naše zemlje.

Kako je pojasnio Željko Marijan, partner mljekare "Livno" iz Hrvatske tražio je da prva isporuka sira bude već prvog dana nakon odobrenja.

- Ali, poučeni prethodnim iskustvom, kada nam je kontingent zaustavljen na granici, prvu isporuku odgodili smo do ponedjeljka, 14. rujna, da se ovo sve malo slegne - kazao je Marijan za Avaz.

Adin Fakić, direktor sarajevske mljekare "Milkos", kazao  je da u narednim danima očekuju posjete partnera iz Italije kako bi oslužbenili  početak suradnje.

Također, osmislili su i nove proizvode, tako da za 10-15 dana počinju izvoz u Hrvatsku.

Kemal Hrnjić, direktor bihaćke mljekare "Meggle", pojasnio je da ta kompanija nastoji što prije pripremiti proizvode za izvoz. - Pokušat ćemo iskoristiti sinergiju svojih sestrinskih kompanija u Europi. Računamo na tržišta Italije, Bugarske, Rumunjske, Slovenije, pa i ostalih država zapadne Europe - kazao je Hrnjić.

Vlado Sandić, marketing-menadžer "Mlijekoprodukta", istaknuo je da trenutno rade na kreiranju narudžbi te očekuju da će s izvozom početi do kraja ovog mjeseca.