Zbog jučerašnjih velikih gužvi na neuvjetnoj cesti Hutovo blato – Svitava, koja vodi prema Neumu, danas su mnogi Bosanci i Hercegovci odlučili krenuti prema Neumu preko Stoca. 

Međutim, cesta na ovom putnom pravcu je u izgradnji, a završena je samo dionica Kiševo Broćac – Stari Neum u dužini od 12 kilometara. 

Ostalih 38 kilometara je „kozija staza“ širine do tri metra, na kojoj se teško mogu mimoići dva automobila, a prolazi kroz nenaseljene hercegovačke predjele… 

Također, na nekoliko mjesta, zbog radova na novoj cesti Stolac – Neum, prelazi u pravi makadamski put. 

Ekipa Dnevnog avaza je na toj dionici naišla na više zmija (desetak) na cesti, nego automobila koji su išli u suprotnom pravcu, tako da nije bilo većih problema doći do Neuma.

Inače, prosječna brzina na novoj cesta Stolac – Neum bit će oko 80 kilometara na sat i za 50 posto će skratiti vrijeme između ova dva hercegovačka grada.

Međutim, ona bi trebala biti završena tek do kraja iduće godine. Radovi su u tijeku na nekoliko poddionica, u što smo se i sami mogli uvjeriti minulih dana i na temperaturi višoj od 35 stupnjeva u hladu. 

Izgradnja i modernizacija ceste Stolac – Neum veoma je važna za jedini bh. primorski grad, jer će omogućiti bolju i bržu prometnu komunikaciju s ostatkom domovine, kao i turistički procvat bh. obale bez obzira na prometnu blokadu uvedenu od strane Hrvatske. 

Veliki porast turista iz Srbije

Neum ovih dana bilježi veliki porast dolazaka turista iz Srbije. U to smo se i sami mogli uvjeriti, kako na cesti Stolac – Neum, tako i na samoj bh. obali, gdje smo vidjeli veliki broj automobila od Užica, Čačka i Beograda, do Sombora i Novog Sada.