Ruski Sberbank počeo je plijeniti Mercatorove dionice kojima je Ivica Todorić osobno jamčio za kredit. Todorić je u zalog dao i Kulmerove dvore.

Ivica Todorić definitivno je u velikim problemima pošto je u zalog dao i Kulmerove dvore, javlja RTL.

Hoće li Todorić ostati bez Kulmerovih dvora ovisit će o Sberbanci. Kako RTL doznaje, Sberbanka ima založno pravo nad polovicom Kulmerovih dvora, no zasad nikakva ovrha nije sjela. Prema podacima u gruntovnici od sinoć u 23:30, cijela obitelj Todorić bila je vlasnik dvora, no to bi se moglo promijeniti. 

Sberbank je krenuo zaplijenjivati svu Todorićevu imovinu koja nije u koncernu Agrokor i nije zaštićena 'lex Agrokorom'.

Todorićeve tvrtke u Srbiji već su ovršili. U interesu Sberbanke navodno nije nikoga ponižavati i izbacivati iz doma. Sutra čelnici Sberbanke imaju sastanak u Moskvi i nakon njega će se znati više o namjerama banke prema imovini Todorića i silnim dugovima.

Komentar iz Agrokora:

"Agrokor d.d. je vlasnik 69,57% Mercatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje. Sva vlasnička prava u Mercatoru Agrokor d.d. ostvaruje na temelju ovog većinskog vlasničkog udjela.  

Manjinski udio od 18,53% Mercatora koji je u vlasništvu Agrokor Investments B.V. nije vlasništvo Agrokora d.d., jer je ova kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića. Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe. 

Kako Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na ovu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave. Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d., a navedeni manjinski udio u Mercatoru kao što smo pojasnili to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaj na budućnost Mercatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora d.d."