Vojna operacija za oslobođenje iračkog grada Mosula je počela, objavio je irački premijer Haider al-Abadi.

"Došlo je vrijeme za pobjedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela", kazao je Abadi u obraćanju na državnoj televiziji, prenosi BBC.

"Danas proglašavam početak ove pobjedničke operacije koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma Islamske države", rekao je Abadi.

Mosul je pod kontrolom Islamske države od lipnja 2014. godine, a prije sukoba u gradu je živjelo oko 2 milijuna stanovnika.

SAD spreman podržati Irak u borbi za Mosul

 Sjedinjene Američke Drževe (SAD) i međunarodna koalicija koju predvode spremni su podržati Irak u teškoj borbi za oslobođenje Mosula, izjavio je američki ministar obrane Ash Carter nakon što je Bagdad najavio ofenzivu za oslobađanje Mosula.

"Ovo je ključni trenutak u borbi protiv ISIL-a. Uvjereni smo da će naši irački partneri savladati zajedničkog neprijatelja i osloboditi Mosul i ostatak Iraka od ISIL-ove mržnje i brutalnosti", kazao je Carter u ponedjeljak rano ujutro.

Popis gradova koje je Islamska država izgubila u Iraku i Siriji

Takozvana Islamska država (IS), koja je u nedjelju izgubila Dabik, za nju simbolički važan zbog sunitskog proročanstva da će se u njemu odigrati završna bitka između muslimana i nevjernika, kontrolirala je od 2014. velika područja Iraka i Siriji, ali i trpjela gubitke, pokazuje pregled gradova koje je izgubila ta teroristička skupina čija je snaga u silaznoj putanji.

Islamska država (IS) je sredinom 2014. zauzela velik dio Sirije i Iraka, otkad se protiv nje bore naoružane skupine pobunjenika, Kurda, Iračana i sirijske vojske.

Do listopada 2016. izgubila je 16 posto teritorija koji je držala početkom godine, uključujući i ključne opskrbne rute, prenosi IHS Conflict Monitor. Prema istom izvoru IS je u 2015. izgubio 14 posto osvojenog teritorija.  

Ovo su neki od ključnih gradova i teritorija koje je IS izgubio otkako je 2014. počeo osvajati:

DABIK - sirijski pobunjenici uz tursku podršku Dabik su osvojili u nedjelju. Iako strateški beznačajan, riječ je o gradu koji je Islamskoj državi vrlo važan ideološki zbog sunitskog proročanstva koje tvrdi da će se u njemu održati završna bitka između muslimana i nevjernika koja će nagovijestiti Sudnji dan. Po tom mjestu su nazvali i svoj časopis na engleskom jeziku.

KOBANE – kurdski grad na sjeveru Sirije koji je postao simbol borbe protiv IS-a. Oslobođen je u siječnju 2015. nakon više od četiri mjeseca žestokih borbi.

TAL ABJAD – grad na turskoj granici koji su kurdske i snage arapskih pobunjenika oslobodile u lipnju 2015., a koji je bio točka na ključnoj opskrbnoj ruti između Turske i Rake, uporišta IS-a.

PALMIRA – IS je osvojio ovaj antički grad u svibnju 2015., razorio UNESCO-ve spomenike svjetske baštine te ukrao antičke relikvije. Oslobođen je u ožujku ove godine zajedničkim napadom sirijske vojske i ruskih zrakoplova.

MANBIJ – koalicija Kurda i arapskih pobunjenika 6. kolovoza je oslobodila grad Manbij na sjeveroistoku Sirije nakon dva mjeseca borbe. IS ga je osvojio 2014., i k oristio kao mjesto okupljanja za džihadiste iz Europe te kao važnu stanicu na jednoj od opskrbnih ruta.

DŽARABULUS – Tuska vojska i sirijski pobunjenici ušli su u granični grad Džarabulus 24. kolovoza, gotovo bez otpora.

SIRIJSKO-TURSKA GRANICA  – Turske snage i sirijski pobunjenici u rujnu su protjerali borce IS-a s njihovih posljednjih položaja uz granicu, čime je otežan put stranim džihadistima u Siriju i Irak.

TIKRIT – Rodni grad nekadašnjeg iračkog diktatora Sadama Huseina, sjeverno od Bagdada, pao je u ruke IS-a u lipnju 2014., ubrzo nakon Mosula. Oslobođen je u ožujku 2015. zajedničkom operacijom iračke vojske i policije, te šijitskih paravojnih postrojbi.

SINDŽARr – taj grad sjeveroistočno od Bagdada oslobodile su kurdske snage u studenom 2015. uz podršku američkih zračnih napada. Time je prekinuta opskrbna ruta kojom su se povezivala područja IS-a u Siriji i Iraku. IS je osvojio Sindžar u kolovozu 2014., kad je izveo pokolj nad tamošnjom manjinom Jazida.

RAMADI – glavni grad Anbara, najveće iračke provincije koja graniči sa Sirijom, Jordanom i Saudijskom Arabijom, proglašen je oslobođenim u veljači, devet mjeseci nakon što ga je osvojio IS.

FALUDŽA - 50 kilometara zapadno od Bagdada, Faludža je bila prvi irački grad koji je pao u ruke radikalne sunitske skupine početkom 2014. godine. Oslobođen je u lipnju ove godine.

Al-KAJARA – iračke snage su uz zračnu podršku koalicije oslobodile ovaj grad u kolovozu 2016., čime su stvorile preduvjete za napad na obližnji Mosul.

AL ŠAR KAT – iračka vojska objavila je 22. rujna da je oslobodila Al-Šar Kat, grad koji je važan jer se nalazi na opskrbnoj ruti potrebnoj za oslobađanje Mosula.