Francusko-njemački prijedlog o proračunu eurozone naišao je u četvrtak na otpor nekih zemalja zone, porebno Nizozemske, na ministarskom sastanku u Luxembourgu piše index.hr

"Što se tiče poreznih mjera i proračuna eurozone, postavlja se pitanje: kakvi se problemi time rješavaju? Nama to nije jasno i mi nismo za to", rekao je nizozemski ministar financija Wopke Hoekstra dolazeći na sastanak ministara financija Europske unije.

"Korisno je proučiti prijedloge Francuske i Njemačke o reformi eurozone u kojima ima jako dobrih stvari", dodao je ipak uoči početka sjednice koja je dijelom posvećena reformi gospodarske i monetarne unije.

Druge zemlje poput Švedske i Danske - dviju zemalja koje nisu u eurozoni - pridružile su se nizozemskom stajalištu na okruglom stolu ministara, doznaje se od više izvora.

"Ima puno nepoznanica u vezi s proračunom, o tome kako će to funkcionirati", rekao je jedan izvor.

"Da, Francuska i Njemačka su se zbližile i imaju potporu zemalja na jugu. No snažan otpor i dalje je prisutan", dodao je.

"To nisu smjernice koje treba prihvatiti ili odbiti", nego "dobro polazište", rekao je pak Francuz Bruno Le Maire dolazeći na sastanak.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron dogovorili su se u subotu o nekoliko prijedloga za reformu gospodarske i monetarne unije, pa tako i o proračunu eurozone vrijednom više desetaka milijarda eura.

Ti prijedlozi se trebaju iznijeti predsjednicima država i vlada EU-a na europskom summitu u Bruxellesu 28. i 29. lipnja.