MoveHub, stranica posvećena analizi životnog standarda u zemljama i gradovima svijeta, svrstala je Bosnu i Hercegovinu na 24. poziciju najjeftinijih država u svijetu, čime je ona, po ovome, na najboljem mjestu u odnosu na zemlje koje nas okružuju. Primjera radi, Srbija zauzima 26. mjesto, Crna Gora 35., dok je Hrvatska najskuplja država regije i nalazi se na 69. poziciji.

Neprihvatljive za većinu

Iako je neosporna činjenica da su cijene u BiH među najnižima u regiji, one su, ipak, neprihvatljive većini bh. građana. Iako posljednje analize ukazuju na to da BiH po cijenama osnovnih životnih namirnica spada u najjeftinije države, u udrugama za zaštitu potrošača napominju da čak i takvi cjenici bosanskohercegovačkom stanovništvu izazivaju glavobolju, piše Večernji list.

- Ovo istraživanje definitivno je zasnovano samo na cijenama robe i usluga kod nas. Gledajući okruženje, definitivno se možemo pohvaliti da su kod nas jeftiniji grijanje, voda, hrana i slično, ali treba reći da je hrana puno jeftinija u nekim zapadnim zemljama nego kod nas, komentirala je Murisa Marić, izvršna direktorica Udruge građana DON Prijedor. Međutim, stvarnost je dosta sumornija ako se zna koliko kod nas ljudi zarađuju.

Time lice ovog istraživanja dobiva i svoje naličje.

Ako se pogleda kolika je prosječna plaća i koliko košta potrošačka košarica, onda pokazatelji ne bi bili takvi.

E sad, kada nam dođu stranci, oni jedu u našim restoranima i to je za njih jeftino, ali to nije mjerilo standarda života bh. građana. Upitajte ih kolike su njihove plaće, tvrde iz Udruge potrošača. Sindikalni predstavnici ističu da od novca kojim građani raspolažu jedva uspijevaju sastaviti kraj s krajem. Naime, sindikalna potrošačka košarica za četveročlanu obitelj popela se na vrtoglavih 1849 maraka, a prosječna neto plaća vrti se negdje oko 830 KM, dakle, za potrošačku košaricu treba izdvojiti 2,23 prosječne plaće. A gdje su oni s minimalcem, umirovljenici, nezaposleni...?

abcportal.info

Ni polovica potreba

Kada se usporedi koliko se proizvoda i usluga iz sindikalne potrošačke košarice moglo osigurati prosječnom plaćom, ispostavi se da je to svega oko 45 posto osnovnih potreba za život. Samo za troškove prehrane, prema računici iz sindikalne potrošačke košarice, potrebno je izdvojiti čak 681 marku, a za stanovanje i komunalne usluge potrebne su dodatne 572 KM. Prema ovom istraživanju, pet najskupljih država na svijetu za život su Švicarska, Norveška, Venezuela, Island i Danska, dok su najjeftinije zemlje svijeta, pokazala je ova analiza, Indija, Nepal, Pakistan, Tunis i Alžir, piše Večernji list.