Bosanskohercegovački Hrvati u Bugojnu su u posljednjem ratu po razini stradanja doživjeli sudbinu Vukovara, izjavila je izaslanica hrvatskog premijera Žana Ćorić na obilježavanju 28. godišnjice od agresije te je pozvala da se rasvijetli sudbina 15 nestalih.

Polaganjem vijenaca na središnjem spomen obilježju poginulim Hrvatima na katoličkom groblju te misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Ante u Bugojnu, u utorak je obilježena 28. godišnjica stradanja oko 300 Hrvata i progona skoro 16 tisuća.

Spomen na žrtve Bugojna 

Žana Ćorić iz Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH koja je na obljetnici bila izaslanica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića izjavila je kako je dolaskom u Bugojno željela iskazati pijetet prema žrtvama.

"Dirljivo je uvijek doći ovdje kada se obilježava spomen na žrtve Bugojna koji za bosanskohercegovačke Hrvate po stradanju predstavlja Vukovar u simboličkom smislu", rekla je Ćorić.

Izrazila je očekivanja da se rasvijetli sudbina još uvijek 15 nestalih najviših vojnih i političkih dužnosnika Hrvata iz BiH za čijim se tijelima odnedavno ponovno traga na lokaciji Tvrdulje na uzvisini Ravno Rostovo, prenosi Hina. 

Prijetnje Zeliću

Ti su Hrvati bili zarobljeni i zatočeni u logoru u ljeto 1993., gdje ih je zabilježio Međunarodni odbor Crvenog križa.

Kasnije su odvedeni u bazu mudžahedina, boraca iz Islamskih zemalja iz svijeta na lokaciji Rostova, gdje su prema iskazima svjedoka mučeni i najvjerojatnije ubijeni. Protekle godine su pronađena tijela četvorice nestalih Hrvata.

Prošloga tjedna su predsjedniku Općinskog vijeća Miroslavu Zeliću, koji je i sam bio logoraš, upućene prijetnje smrću nakon najave obilježavanja obljetnice stradanja Hrvata u Bugojnu, te početka iskapanja u potrazi za tijelima nestalih Hrvata.

"Ono što mi tražimo sve ove godine jest da svaka žrtva bude jednaka, svaki zločin procesuiran", rekla je predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna Dijana Strujić.

Njezin suprug Mihovil Strujić je među nestalima za čijim se tijelima još uvijek traga, 28 godina od zločina.