Radi se o državi specifičnoga unutarnjega uređenja sastavljena od triju konstitutivnih naroda: Hrvata, Bošnjaka i Srba, u kojoj njihova potpuna ravnopravnost, zajedno s drugima, treba biti temelj budućnosti, izjavio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svom govoru pred zastupnicima Europskoga parlamenta.

Hrvatski premijer održao je govor o budućnosti Europe na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta (EP) u Strassbourgu u kojem se, između ostaloga, osvrnuo na pitanje proširenja na jugoistok Europe. Poseban je naglasak pritom stavio na Bosnu i Hercegovinu poručivši da BiH, isto kao i Hrvatska, iza sebe ima težak put, prenosi N1.

Samo ako se čvrsto usidri u europske vrijednosti, Bosna i Hercegovina može jamčiti svojim građanima sigurnu i stabilnu budućnost. To također želi značajan dio njezinih građana, i to na temelju pravičnoga Izbornoga zakonodavstva, poručio je hrvatski premijer.

Plenković je ustvrdio kako u jugoistočnom i južnom dijelu Europe pred Unijom stoje veliki sigurnosni i politički izazovi s kojima se treba suočiti. Istaknuo je kako je cilj Hrvatske ući u Schengen, a pritom je na tom putu podržao Rumunjsku i Bugarsku.

Plenković se osvrnuo i na Brexit te sa žaljenjem ustvrdio kako je referendum u Velikoj Britaniji doveo do njezinoga odlaska iz Unije. Osvrnuo se i na brojne aspekte Europske unije, istaknuvši kako je riječ o mirovnom projektu te pritom izrazio svoju podršku njezinom održanju, ali i proširenju na, kako je rekao, šest Hrvatskoj susjednih zemalja i na Tursku.

(www.jabuka.tv)