Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je jutros Hrvatski dokumentacijski i memorijalni centar u Mostaru, Hrvatski leksikografski institut te Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

Premijer Plenković je nakon posjete Hrvatskom dokumentacijskom centru, gdje se sastao sa ravnateljem ovog centra Željkom Ragužom, dao izjavu za medije u kojoj je još jednom naglasio kako je Hrvatska prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine.

"Hvala gospodinu Ragužu na upoznavanju s radom Hrvatskog dokumentacijskog centra vezano za Dmovinski rat, zahvaljujem i našim kolegama iz Leksikografskog instituta. Tu su korisne informacije za utvrđivanje ratnih zbivanja tijekom Domivinskog rata, osobito za utvrđivanje ratnih zločina koji su tema već više od 20 godina nakon završetak rata. Smatram da su ovakvi centri izuzetno korisni i mogu pomoći ne samo utvrđivanju istine nego i pomirbi svih naroda u BiH", izjavio je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na otvorne strelice koje su došle iz sarajevskih političkih i medijskih krugova koji mu zamjeraju što nije posjetio Sarajevo.

"Ne znam tko mi je zamjerio što nisam došao u Sarajevo. Moj prvi posjet nakon što sam postao premijer je bio Sarajevu. Tad je bilo dogovoreno da se organizira zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade RH i to smo i učinili u srpnju u Sarajevu. Tu su bili svi ministri iz Vlade RH i prošli smo preko 50 točaka dnevnog reda. Nakon punih sedam godina, po prvi put je takva sjednica održana u BiH", rekao je Plenković te upozorio na činjenicu da mu je ovo sedma posjeta BiH otkad je postao premijer.

"To govori koliko nam je BiH važna i koliko podupiremo reformske napore BiH. Želimo rješavati i otvorena pitanja što je normalno. Prije svega imamo afirmativan pristup podrške i razumijevanja prema BiH koji gajim i koji sam gajio i prije nego sam postao premijer", izjavio je Plenković.

Naglasio je kako ima kontinuiranu komunikaciju s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, kojeg je nazvao prijateljem, "i sve što radimo, radimo s najboljom namjerom".

Ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Željko Raguž je, pak zahvalio Plenkoviću na posjeti ovom centru.

"Mi u suradnji sa sličnim institucijama u BiH i udrugama iz Domovinskog rata nastojimo doprinijeti istraživanju Domovinskog rata na jedan objektivan način. Isto tako, kroz naša istraživanja želimo na jedan komparativan način pokazati stvarnost Domovinskog rata. No, ključno je da se okrenemo budućnostii da naša istraživanja činjenica doprinesu pomirbi među narodima", istaknuo je Raguž.

Prije svega želimo, dodao je, da se prestane sa zloupotrebama Domovinskog rata kad su bh. Hrvati u pitanju.

"Te zloupotrebe idu u smijeru da se zaustave opravdana nastojanja hrvatskog naroda za ravnopravnošću sa Bošnjacima i Srbima i da se diskreditira  uloga Hrvatske u ratu u BiH i to uspoređujući je s ulogom Srbije, što jednostavno ne stoji. Hrvatska je značajno doprinijela da je BiH danas neovisna država a sva druga tumačenja su na tragu procesa koji želi zaustaviti hrvatski narod da ostvari svoju ravnopravnost", izjavio je Raguž.

Plenković je, odgovarajući na novinarsko  pitanje o predstojećem izricanju presude hercegbosanskoj šestroci, rekao kako ne želi prejudicirati sadržaj presude.

"Vidjet ćemo što će biti na izricanju presude hercegbosanskoj šestorci. Izricanje presude je predviđeno za studeni i vjerujem da su svi argumenti izneseni, no ne bih prejudicirao o tomu što će se odlučiti", izjavio je Plenković.

J. Gudelj Dnevnik.ba