Odgovarajući na pitanje novinara o rezoluciji o BiH koju je u četvrtak izglasao Europski parlament i u kojoj se ne spominju konstitutivni narodi, što je bio slučaj u posljednjih nekoliko godina, hrvatski premijer Andrej Plenković u petak u Bruxellesu je ponovio da to samo po sebi neće promijeniti činjenicu da u BiH žive tri konstitutivna naroda i da je to ustavna kategorija.

Rekao je da je Europska pučka stranka, kojoj pripada HDZ i HDZ BiH, imala amandman na tu rezoluciju u kojem se tražilo da se spomenu konstitutivni narodi, ali da to nije dobilo potporu socijalista, liberala i zelenih.

Plenković, koji je u četvrtak i petak u Bruxellesu sudjelovao na dvodnevnom samitu čelnika država članica EU-a, je rekao da ostali hrvatski zastupnici, koji su svi glasali za amandman, nisu uspjeli uvjeriti druge zastupnike u svojim klubovima i pridobiti ih da glasaju.

"To je problem, da su oni uspjeli nagovoriti svoje kolege iz kluba socijalista onda bi amandman prošao. Ne znam kako oni nisu mogli utjecati na svoje kolege, prije par godina je to prolazilo uz njihovu potporu, a sada se nešto promijenilo, ne kod nas nego kod njih", kazao je Plenković, prenosi Hina.