Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna događanja koja su obilježila protekli tjedan.

Komentirao je izbor Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije rekavši da se radi o ogromnom uspjehu.

“Činjenica da je Hrvatska nakon 6 godina članstva u EU dobila ulogu potpredsjednice je znak našeg položaja u toj zajednici, ali znak našeg političkog utjecaja na zbivanja u Europi. To je ogroman uspjeh. Posebno mi je drago da je Dubravka dobila dvije teme, jedna je temeljna za funkcioniranje Europe, a to su europski standardi, demokracija. Ona će to sigurno znati stavljati u prvi plan i jačati. Njena zadaća je da privuče ljude da sudjeluju u demokratskim procesima, da znaju o čemu odlučuju. Druga tema je tema demografije, svi mi znamo koliko je ta tema bitna za Hrvatsku. Znamo koliki je broj stanovnika manji u Hrvatskoj od ’90-ih. To je i europsko pitanje, mnoge zemlje imaju negativni prirodni priraštaj. To je nova tema u opisu nekog povjerenika EK, a uvrštena je na naše inzistiranje. To je ogromna pobjeda za Hrvatsku i svojevrsni zalog da će ova Komisija dobrom komparativnom analizom pripremiti jedan katalog mjera koje onda države članice kroz dokazane prakse mogu primijenjivati u svojim zemljama. To je smisao. A pritom će Šuica biti zadužena za ključnu temu – budućnost europskog projekta usred kaosa nastalog zbog Brexita. Tri godine je prošlo, a još se ne zna hoće li ili neće izaći, nevjerojatno. Bave se sada samo kaosom koji su sami stvorili”, rekao je Plenković ističući da je to sjajna prilika da se Hrvatska dodatno pozicionira i profilira unutar EU.

”Samo dva mjeseca prije toga, naporima ove Vlade, izabrali smo Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Hrvatska dobija dvije uloge na europskoj razine kakve nekada nismo mogli zamisliti. To nije niti jednostavno niti uobičajeno, ali ni očekivano. Vidim da neki ne mogu sakriti jal i ljubomoru, šteta, ovo su momenti kada bi svi trebali pokazati razinu zadovoljstva, to je dobro za Hrvatsku. Proći će neko vrijeme da i drugi to shvate”, dodao je Plenković.

”U vanjskopolitičkom smislu u zadnjih 9 mjeseci napravili smo iskorake bez presedana, to treba jasno reći. Šest žena u europskim institucijama. To su postignuća koja su van uobičajenih okvira, koja su važna i čije ćemo učinke pratiti kroz sljedećih pet godina.”

Osvrnuo se i na boravak u Orašju gdje su podijeljeni ugovor za projekte vrijedne više od 25 milijuna kuna potpore Hrvatima u BiH.

”Čujem komentare kako ima novca za Hrvate u BiH, bit će ih i mora, isto kao i za djelatnike u zdravstvu ili Hrvate u Srbiji, jer je to naš odabir. To su sve konkretni projekti i u tom smjeru ćemo nastaviti. Dali smo i potporu radu katoličkog centra i biskupu Komarici koji je učinio toliko za Hrvate na području RS-a, a u tu školu ide više od 80 posto Bošnjaka. To je dio naše ustavne i vanjskopolitičke obveze, to su pozitivne stvari, koje se ne dovode u pitanje i to je stav naše Vlade.”