Iz Praga se oglasio hrvatski premijer Andrej Plenković i promptno reagirao na napise srpskih medija i Vučićeve komentare, prenosi N1.

"Vidio sam besprizorne i burne reakcije iz Srbije. Ja sam očito glavni ustaša tamo u zadnja tri mjeseca. Srbija ne može sjediti na dvije stolice", kazao je Plenković.

Poručio je da Srbija može dobiti koju god naftu želi, samo ne rusku.

"Svu naftu koju Srbija treba, može – osim ruske", odlučan je Plenković.

"Kad bi im bilo gospodarstvo bilo na koljenima… da građani nemaju benzin, to je drugo, ali da će Srbija imati jeftiniju naftu, a mi…što ćemo mi biti budale?", kazao je Plenković.

"Ja sam prvi puta doživio da sam ja ustaša, to je jedna retorika van svih okvira i van svake pameti. Srbija neće biti ugrožena", kazao je premijer uoči sastanka.

Podsjetimo, države Europske unije glasale su za osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumijevaju ograničavanje cijena ruske nafte koje izvoze treće zemlje.

Nakon usvajanja ove odluke, Srbija neće moći uvoziti naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi praktično prenijele i na Srbiju.

Ovakva odluka, prema pisanju srbijanskih medija, šokirala je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji smatra da je Hrvatska najodgovornija za blokadu koja je uvedena Srbiji.