"Drago mi je da smo danas ovdje s brojnim Hrvatima iz Hrvatske i inozemstva, koji su došli odati počast Gradu Heroju, gradu Vukovaru. Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti", rekao je premijer Andrej Plenković u izjavi novinarima.

Komentirao je okretanje leđa građana Škabrnje izaslanstvu u kojemu je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, rekavši da razumije obitelji, jer su u Škabrnji počinjeni strašni zločini, piše HRT.

Politika suživota

Dodao je i da je politika oprosta jedina koja se može voditi.

"Politika pomirbe i suživota jedina je politika bitna za budućnost", rekao je.

Istaknuo je i da je važno da predstavnici Srba u Hrvatskoj iskažu poštovanje prema žrtvi Vukovara.

Kazao je i da se u Vukovar ulaže više nego u bilo koji drugi grad u Republici Hrvatskoj.

Nabrojao je mnoge projekte u koje je Vlada ulagala u tom gradu. Proračunom za iduću godinu za Vukovar rezervirano je 10 milijuna eura, kaže.

87 dana herojskog otpora

Podsjetimo, Vukovar se u petak prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenoga slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu.

Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore, prenosi Hina.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.