Vlada Republike Hrvatske održala je danas 96. sjednicu, na kojoj je riječi bilo, između ostalog, o stanju sa koronavirusom kao i o situaciji uzrokovanoj potresom.

Nakon sjednice Vlade novinarima se obratio premijer Andrej Plenković.

''Danas su bile važne točke obrazovanja, teme EU. Do sada smo u mandatu osigurali povećanje stipendije na 18.000 kuna za učenike u strukovnom obrazovanju, pomažemo adekvatan broj ljudi u deficitarnim mjestima. Aktualni sat je bio dobar i informativan, posebno bih izdvojio zadnju godinu priprema za uvođenje eura. Imamo vrlo široku potporu aktera da se proces privede kraju. Slijedi priprema kroz načelo zaštite potrošača, zamjena kuna na računu bez naknade i isticanje dvojnih cijena. Do prvog siječnja plaćamo u kunama. Nakon toga dva tjedna plaćamo i u kunama i eurima, a onda više ne'', rekao je na početku Plenković.

Premijera su novinari prvo pitali kako komentira pismo koje mu je u vezi ministra obrane Marija Banožića i njegovih postupaka poslao predsjednik Republike Zoran Milanović.

''Metodološka opaska, taj neki scenarij upućivanja pisama, nisam vidio, bili smo u Saboru, nisam vidio sadržaj, ali je neprihvatljivo to objavljivanje putem medija tako dau su irelevantna. Izvješća ću pogledati kad budem imao vremena. Ne vidim mogućnost za daljnju suradnju? OK. Mogu i ja tako reći, da predsjednik zlostavlja medije, aktere i ne vidimo mogućnost suradnje, ali smo spremni za dijalog. Sve u svemu, ništa. Neću se u to miješati. Nije Banožić taj koji je stavljao klasifikaciju. On je zadovoljan, meni je ok''.

Plenković je potom dodao i da će Vlada će uskoro dostaviti Milanoviću ugovore o kupnji Rafalea: ''On ima pravo na to, predsjednik je države'', rekao je premijer.

Upitan o covid potvrdama, rekao je:

''Imali smo raspravu, koalicija se sastaje svakog utorka. Nema promjena oko covid potvrda, situacije su različite u drugim zemljama, negdje je procijepljenost viša. Nisu svi primjeri jednako primjenjivi u različitim okolnostima, zasad nema promjene oko potvrda. Rekao sam da vidimo, ako se sjećate, omikron je tu, brže se širi. Prema podacima stručnjaka okolnosti ne prate broj zaraženih sa hospitaliziranima, nema puno težih oblika. To je dobro. Uz svu sućut obitelji preminulih, moramo dati daljnje vrijeme liječnicima da to vide'', poručio je Plenković.