Belgijska policija je u četvrtak navečer izvela antiterorističku akciju u gradiću Verviersu nedaleko njemačke granice u kojoj je ubila dvojicu i uhitila još jednog osumnjičenika koji su planirali izvesti "veliki teroristički napad".

Nakon što su se belgijski specijalci približili osumnjičenicima na željezničkoj postaji u Verviersu, došlo je do vatrenog okršaja u kojem su dvojica ubijena, a treći teško ranjen u trbuh, kazale su belgijske vlasti za medije.

Ističu kako nema povezanosti s nedavnim terorističkim napadima u Parizu.

- Istraga je počela nekoliko tjedana prije napada u Parizu - istaknuo je zamjenik saveznog državnog odvjetnika Eric Van Der Sijpt.

- Svi osumnjičenici imaju belgijsko državljanstvo - kazao je, dodavši da je ovom operacijom spriječen veliki teroristički napad.

- Mogli bismo reći da smo spriječili drugi potencijalni Pariz - naglasio je.

No, kasno sinoć belgijski mediji objavili su neke nove detalje vezane uz potencijalni teroristički napad i koja je bila njegova moguća meta. Naime, navodno su napadači planirali oteti i odrubiti glavu istaknutom belgijskom policijskom dužnosniku, a video pogubljenja objaviti na internetu.

Osumnjičenici su se vratili u Belgiju iz Sirije prošlog mjeseca. Belgijska tajna služba smatrala je da su sinoć planirali teroristički napad na policijsku postaju stoga su pokrenuli akciju.

Belgijske vlasti došle su do informacija o pripremi napada prisluškivanjem sumnjivih osoba u njihovim domovima i automobilima.

Stupanj pripravnosti na čitavom teritoriju Belgijie podignut je na razinu tri na ljestvici od četiri.

Jedna osoba, koja je u stanici podezemne željeznice izvikivala "alahu ekber", uhićena je sinoć nešto prije 21 sat.

Ranije ovog tjedan policija je uhitila trgovca oružjem navodno povezanog s prodajom oružja korištenog u pariškim napadima.

Neetin Farasula iz grada Charleroija na jugu Belgije navodno je pregovarao o prodaji oružja Amedyju Coulibalyju, ubijenom teroristu koji je u košer supermarketu u Parizu ubio četvero talaca.

Eric Van Der Sijpt ističe da njegovo uhićenje nema nikakve veze s jučerašnjom akcijom specijalaca.