Posljednja nada britanske premijerke Therese May je propala. Njen prijedlog dogovora o urednom i miroljubivom razvodu Velike Britanije i Europske unije, odnosno Brexitu, odlučno je odbačen u britanskom parlamentu.

Protiv prijedloga dogovora o Brexitu koji je britanska vlada usuglasila s Bruxellesom glasala je nadmoćna većina od čak 230 zastupnika. Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika, objavili su britanski mediji.

I dok sat neumoljivo otkucava do 29. ožujka, datuma Brexita, Ujedinjeno Kraljevstvo u najvećoj je političkoj krizi u posljednjih pola stoljeća i muči se oko toga kako, i treba li uopće, napustiti europski projekt kojem se priključilo 1973.

"Jasno je da parlament ne podupire ovaj sporazum, ali večerašnje glasanje ne govori ništa o tome što podupire", rekla je May zastupnicima nakon objave rezultata glasanja. "...ništa o tome kako, pa čak ni namjerava li uopće ispoštovati referendumsku odluku britanskog naroda", dodala je.

Više od 100 premijerkinih konzervativaca, i onih koji su za Brexit i onih koji su za ostanak u EU, glasali su protiv sporazuma, nanijevši vladi jedan od najtežih parlamentarnih poraza u nedavnoj povijesti.

Što dalje za Veliku Britaniju?

Pitanje koje se nužno postavlja je – što sada? Što dalje za britansku vladu i za samu Veliku Britaniju? Nakon teškog poraza koji je May pretrpjela lako bi mogla doživjeti i konačni udarac. Lider oporbe, laburist Jeremy Corbyn, već je zatražio glasanje o povjerenju, do kojeg bi moglo doći već sutra.

No čak i ako preživi glasanje o povjerenju – bilo zato što će zastupnici zaključiti da je zemlji u ovom trenutku ipak prijeko potrebna stabilna vlast ili zato što se nitko od konzervativaca ne usuđuje zamijeniti uzdrmanu May i preuzeti njenu iznimno nezavidnu ulogu – uvjerljivi poraz premijerke znači potpuni krah njezine dvogodišnje strategije da pokuša ishoditi prijateljski razvod uz zadržavanje bliskih veza s Unijom nakon što Britanija 29. ožujka, prema odavno utvrđenom roku, napusti EU.

U svakom slučaju, May, ako ostane na vlasti, mora u roku od tri parlamentarna radna dana iznijeti svoj daljnji plan akcije.

Samo dva i pol mjeseca prije predviđenog izlaska Britanije iz EU-a teški poraz Therese May ostavlja otvorenim niz ishoda, od oživljavanja njezina sporazuma, izlaska iz EU-a bez sporazuma, raspisivanja novih izbora, odgode roka za izlazak, novog referenduma do Brexita bez sporazuma, mogućnosti koje se pribojavaju obje strane zbog kaosa koji bi mogao nastati naglim raskidanjem veza koje su stvarane tijekom 45-godišnjeg britanskog članstva. Također je moguće i odustajanje od odluke o napuštanju EU-a.

Zastupnici će, s obzirom na to da je ovo već drugi poraz vlade u parlamentu (nakon prvog glasanja o sporazumu 4. prosinca), imati više manevarskog prostora za predlaganje alternative, ali nju će svejedno morati usvojiti vlada, piše BBC. U međuvremenu se pojavio prijedlog da zastupnici izraze svoj stav kroz niz "indikativnih glasanja" o različitim opcijama za zemlju, ali ta glasanja ne bi bila obvezujuća.

Izlazak bez dogovora, novi pregovori, novi izbori...