Pojavile su se snimke na kojima se vidi lider grupe Wagner Evgenij Prigožin kako u ruskom zatvoru vrbuje zatvorenike da se bore u Ukrajini.

Muškarcima je obećana sloboda ako završe šestomjesečnu turneju u Ukrajini, ali i smrtna kazna ako se odluče na bijeg. Grupa Wagner se već neko vrijeme optužuje za regrutacije zatvorenika za svoje plaćeničke operacije, a kako se čini namijenjene su im vrlo opasne uloge na prvoj liniji fronta.

Na početku snimka Prigožin govori zatvorenicima kako je ovaj rat vrlo težak te da nije kao oni u Čečeniji i Afganistanu. Dodaje kako je najveći "grijeh" dezertiranje, te da ni u kojem slučaju ne pomišljaju na predaju. Ono što još napominje je potpuna zabrana alkohola, te pljačke i silovanja.
 


Regrutiraju se svi od 22 do 50 godine, a osnovni preduvjet je odlična fizička sprema. Prigožin navodi primjer zatvorenika iz Sankt Petersburga koji su se vrlo hrabro borili i samo s noževima jurišali prema neprijateljskim rovovima.

Podsjećamo, plaćenička grupa Wagner je od 2014. godine raspoređena na Krimu i regiji Donbas, a također su se borili u Siriji, Libiji, Maliju i Srednjoafričkoj republici.