SKUPINA G20 osudit će protekcionizam i istodobno priznati zemljama pravo da se brane od takve prakse, što je kompromis koji je izborila američka administracija Donalda Trumpa, ali pitanje klime još nije riješeno, rekli su izvori.

Pomoćnici svjetskih lidera, zvani 'šerpe', radili su do 2 sata noću na subotu kako bi sročili završnu izjavu skupine najvećih svjetskih gospodarstava i dogovorili su sve aspekte osim klime jer Sjedinjene Države žele da se u tom pitanju izrijekom spominje pristup i korištenje fosilnih goriva.

"Rezultat je dobar. Imamo priopćenje. Samo je jedno pitanje preostalo, ono o klimi, no nadam se da ćemo postići kompromis", rekao je europski dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan, prenosi Reuters.

Pitanje protekcionizma

SAD koji je s dolaskom predsjednika Trumpa u Bijelu kuću ojačao politiku protekcionizma, dosad je oklijevao jasno se angažirati "u borbi protiv protekcionizma" u okviru skupine G20 pa je tako odbio da se ta riječ spomene u izjavi sa sastanka ministara financija G20 u Baden-Badenu u ožujku, ali je pristao da bude uvrštena u izjavu summita skupine G7, koja obuhvaća najrazvijenije zemlje svijeta, ali ne i Kinu, veliku trgovinsku silu.

Trump ističe da je cilj američkog protekcionizma štititi američke plaće od učinaka globalizacije.

Na summitu koji u subotu treba završiti u Hamburgu, Washington je postigao ustupak te će u završnom priopćenju koje se očekuje u 15.30 u subotu priznati zemljama pravo na uporabu "legitimnih instrumenata trgovinske obrane".

Klimatske promjene središnja tema

Europski izvor ipak je priznao da se ne "radi o popuštanju, o izmjeni" na koju su pristale najveće sile, već težnji da se pronađe "razumijevanje u okviru postojećeg sustava", piše agencija AFP.

Borba protiv klimatskih promjena središnja je tema susreta G20 i najbolnije pitanje završne izjave jer SAD želi uvrstiti pasus: "Sjedinjene Američke Države poduprijet će tijesnu suradnju s partnerima kako bi pomogle čišćem i učinkovitijem pristupu u korištenju fosilnih goriva".

Trump je u lipnju objavio povlačenje Sjedinjenih Država iz Pariškog klimatskog sporazuma kojim se gotovo cijeli svijet obvezao boriti protiv globalnog zatopljenja. (hina)