Naša Udruga 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola upriličila je 23. i 24. lipnja 2018. godine svoj Dan, istovremeno organizirajući i Prvi susret iseljenih i sadašnjih župljana Župe Uzdol.

Pripremom ovog događaja bili smo uvjereni da će ovo biti dani za sjećanje okrunjeni zajedništvom, na ponos nas organizatora i cijele župe Uzdol.

Da će to tako biti znali smo i kroz stalnu potporu od strane naših iseljenih i sadašnjih župljana te mnogobrojnih prijatelja i članova Udruge.

A kad se mi okupljamo neizostavna je i potpora od strane, Predsjednica Republike Hrvatske, koja je u svoje ime uputila osobnog izaslanika i našeg iskrenog prijatelja gen. Milu Ćuka.

Prepoznajući naš rad Državni Ured za Hrvate izvan R.Hrvatske, ne samo što daje materijalnu potporu našem projektu i ove godine nas je počastio svojom nazočnošću u osobi Žane Ćorić, savjetnice predstojnika ureda g.Zvonke Milas, kojima se i ovom prilikom najiskrenije zahvaljujemo.

Naš susret oplemenili su i svećenici rodom iz naše župe i okolnih župa Ramskog dekanata koji su puno doprinjeli da ovaj susret najprije bude prožet vjerskim obredima, kulturom i povješću našeg kraja i značaju učešća 3. bojne brigade Rama u Domovinskom ratu.

Put Križa na brdo Gradac predvodili su don Pavao Crnjac, don Ivan Stojanović i pater Mirko Vukoja. Po izlasku na brdo Gradac misno slavlje ispred kapele sv. Majke Terezije predvodio je pater Mirko Vukoja uz koncelebraciju gore navedenih svećanika. A kako se na brdu Gradac nalazi arheološko nalazište don Pavao Crnjac održao je kratko predavanje o povjesti našeg kraja, predavanje je bilo zanimljivo i poučno. Don Pavao je ukazao i na ostala uzvišenja koja nose naziv Gradina, Seljanska gradina, Mala i Velika gradina, uzvišenje Stožer, te rudnik željezne rude koji je najvjerojatnije čuvan sa ovim malim utvrdama. Opijelo u memorijalnom centru predvodio je župnik don Ivo Tomić, blagoslov svitnjaka uz kratki osvrt na običaj paljenja svitnjaka don Željko Marić, samo paljenje svitnjaka sa djecom don Miljenko Džalto.

Program je vodila g. Ana Burić, koja je uz nas bila u ratu i miru.

U zabavnom programu nastupili su: HKUD Uzdol, Mjesečina bend i Zdravko Ćurić, Posuški gangaši, guslar Ivo Andričić (Cigi), Jozo Vučić, Ivan Ćuže, uz koncert Etno skupine Čuvarice.

Iako su mnogi dali svoj doprinos da ovaj susret bude ono što smo i zamislili susret zajedništva moramo istaknuti i one koji su najviše doprinjeli :

Organizacijski odbor susreta na čelu s predsjednikom odbora Dragan Marić,Miro Vlajčić, Anto Šimunović, Milan Zelenika, Miroslav Rajič i Mijo Knježević.

Na usluzi gostima dva dana bili su: za pultom od suvenira Josipa Marić, Ana Marić i Renata Marić, konobari Josip Knježević, Josip Marić, Tomo Marić, Ljuban Zelenika, Pero Zelenika, Josip Stojanović(Mrki), Ivan Škarica i David Glibo, za pečenje i roštilj pobrinuli su se Mario Petrović, Mato Rotim, Milenko Dolić, Ivan Brizar, Slavko Miličević i Ljilja Zelenika.

Uređenje prostora na brdu Gradac i oko spomen obilježja pobrinuo se Ivan Brizar i Marinko Rajič.

Crkveno dvorište i Memorijalni centar uredilli su župljani/pripadnici naše udruge.

Drva za svitnjak pripremili su Luka Karača, Mato Crnjac, Zoran Piplica i Franjo Crnac.

Za nošenje 15 stjegova pobrinuo se KK Rama na čelu sa trenerima Mijom Knježević, Ivicom Vukoja, i Antom Džolan.

Za organizaciju malonogometnog turnira pobrinuo se Ivica i Mirko Kolakušić

Naravno da susret nije moguće održati bez osiguranja na kojem zahvaljujem načelniku Policijske postaje Rama. Ovu prigodu smo iskoristili i za susret s našim predstavnicima u dijaspori koji su do sada puno doprinjeli radu Udruge a za ovaj susret napose želim istaknuti predsjednika naše udruge za Donju Austriju-Beč g. Josipa Budim koji je prikupio značajna sredstva za izgradnju Spomen obilježja. Iskrena zahvala agenciji Ventus Tours i g. Anti Prskalo za bogatu tombolu. Zahvaljujem svim koji su dali svoje dobrovoljne priloge a kojih je velik broj za Spomen obilježje.

Ostvarili smo kontakte s iseljenim, kako u Hrvatskoj tako i širom Europe, sa željom da se uključe u rad Udruge kao i organizaciju narednog okupljanja iseljenih Župe Uzdol iduće 2019. Godine.

Još jednom iskrena HVALA svima!
 
 
3. bojna brigade Rama