Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH (UP) obratilo se jučer otvorenim pismom liderima SDA Bakiru Izetbegoviću, HDZ-a BiH Draganu Čoviću, SBB-a Fahrudinu Radončiću, SDP-a Nerminu Nikšiću, DF-a Željku Komšiću i HDZ-a 1990 Iliji Cvitanoviću zatraživši da usvajanje novih zakona o porezu na dohodak i onog o doprinosima prati i usvajanje izmjena i dopuna zakona koji se tiču poslovnog ambijenta i za koje kažu da će ublažiti štetu koju će poslodavci pretrpjeti.

Pogoršanje

''Obraćam vam se u ime poslodavaca iz cijele FBiH, u ime ljudi koji rade, proizvode, izvoze, investiraju, otvaraju radna mjesta. U ime onih zahvaljujući kojima se u najvećoj mjeri pune federalni i županijski proračuni, čiji je rad i djelovanje osnova razvoja FBiH i BiH u cjelini, piše Adnan Smailbegović, predsjednik UP-a, na početku pisma.

Ističe da je primjena, u prošloj godini donesenih odluka i usvojenih zakona, “umjesto poboljšanja poslovnog ambijenta u FBiH, kako je to navedeno u Reformskoj agendi, dovela do dodatnog pogoršavanja uvjeta poslovanja i investiranja”. Tako navodi da je Vlada lani donijela 10 zakona i odluka čija se primjena negativno odrazila na poslodavce i uslove poslovanja u FBiH i konkretno podsjeća na Pravilnik o oporezivanju toplog obroka i regresa, čime je znatno povećana cijena rada i radnog mjesta, te na Zakon o porezu na dobit FBiH, kojim se ukidaju olakšice za bh. izvoznike, čime je izgubljeno od 2.000 do 2.500 radnih mjesta.

Poslodavci podsjećaju da je u tijek donošenje ključnih zakona porezne reforme, o porezu na dohodak i o doprinosima FBiH: “Svjesni neophodnosti reforme u oblasti poreza, maksimalno smo i konstruktivno uključeni u njihovo donošenje. Želimo naglasiti da UP nijednog trenutka prijedlozima ne želi ugroziti funkcioniranje zdravstvenog i PIO/MIO fonda.

I ovom prilikom smo pokazali kooperativnost i načelno podržali predložene tekstove prednacrta tih zakona, mada ni na koji način nismo bili uključeni u njihovo kreiranje. Spremni smo da prihvatimo i dio tereta bolnih reformi, ali ne možemo prihvatiti da teret provedbe reformi pada isključivo na teret poslodavaca i uposlenika, što je dosad najčešće bio slučaj. lnzistiramo na tome da porezne reforme budu fiskalno neutralne, što je zahtjev Agende, a one to, prema predloženim rješenjima Vlade, u ovom trenutku nisu”.

Šest zakona

Predlažu intenziviranje socijalnog dijaloga i paralelno usvajanje izmjena i dopuna zakona o porezu na dobit, o financijskom poslovanju, o reviziji, o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju lica sa invaliditetom, o mladima, te Zakona o zdravstvenom osiguranju.

''Predložili smo izmjene i dopune šest zakona, za koje smatramo da bi ublažile pritisak reformi na poslodavce i uposlenike, relaksirale poslovni ambijent i umanjile cijenu rada u FBiH'', navode iz UP-a, te dodaju da predložene izmjene idu isključivo u pravcu rasterećenja gospodarstva i da neće značajnije narušiti funkcioniranje fondova ni budžetsku stabilnost FBiH i županija.