Kao što je bilo i najavljeno, u organizaciji tomislavgradske općine i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, danas je na groblju Pidriš – u općini Uskoplje otkrivena spomen-ploča s imenima 13-orice poginulih branitelja pripadnika Brigade kralja Tomislava te dragovoljaca stradalih na uskopaljskoj bojišnici, piše Tomislavcity.com

Spomen – ploča je podigunuta u čast: Jurgena Schmita, Joze, Juriča, Grge Krištića, Vladimira Galira, Stipe Ćavara, Andersa Kolba, Ronalda Davida Frrela, Bože Vrgoča, Ljubomira Radoša, Ante Drmića, Joška Kapetanovića, Pave Terzića i Blažimira Šerića.


 
U ime obitelji poginuih pripadnika Brigade kralja Tomislava spomenik su otkrili Slavica Baković – sestra poginuloga Grge Krištića te u ime dragovoljaca Ivan Radoš – brat poginuloga Ljubomira Radoša.

Uoči otkrivanja spomenika okupljeni su ostali u tišini prisjećajući se svih žrtava u Domovinskome ratu, svih poginulih na uskopaljskoj bojišnici kao i hrvatskih vitezova koji su sahranjeni na ovom groblju, a na poseban način onih u čiju je čast, slavu i zahvalnosti otkrivena spomen – ploča.



– Dragovoljci i pripadnici Brigade kralja Tomislava dali su nemjerljivi doprinos u Domovinskome ratu u obrani ovih prostora, u zajedništvu s postrojbama Uskoplja, Rame i svih drugih krajeva uspjeli su obraniti ovu od pamtivijeka hrvatsku zemlju. Imena hrvatskih sinova, trinaestorice, koja su uklesana na spomen-ploču pečat su opstojnosti hrvatskoga naroda, a njihova žrtva ljubav je poput zlatnih niti utkana u pleter hrvatskog zajedništva. Do potpisivanja Splitskog sporazuma Brigada kralj Tomislav bila je angažirana na uskopaljskoj bojišnici. Narod koji ne poštuje i ne štuje svoje žrtve nema budućnost, one su zalog naše opstojnosti. Ne smiju se zaboraviti žrtve hrvatskih sinova od Pomena, Uzdola, Rame, Uskoplja, Kupresa, Vukovara i svih ratišta na kojima se branila čast i dostojanstvo u Domovinskom ratu. Borbom u Domovinskom ratu izborili smo se za ravnopravnost i samobitnost hrvatsko naroda i s ponosom možemo reći tko smo, što smo i komu pripadamo. Stoga danas ovdje na Pidrišu s ponosom možemo razviti svoje ratne zastave brigade kao i zastavu svog naroda. Neka nam riječi koje su utisnute u kamen podno spomen-križa: Putniče, javi domovini, da ovdje mrtvi ležimo štujući zakone naših očeva, ostanu stalni podsjetnik na žrtve Domovinskog rata – kazala je u voditeljica programa Anđelka Buljan.



Neka im je vječna hvala i slava!

Na koncu dodajmo da su vijence pred spomen-obilježjem uz članove obitelji poginulih branitelja položili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Tomislavgrad, HBŽ-a, FBIH, izaslanstvo predsjednika Vojne policije, predstavnici kooridnacije braniteljskih udrugaiz Uskoplja, Rame, Kupresa, te drugi, a potom je slavljena sveta misa koju je predslavio uskoplaljski župnik fra Josip Mihael Matijanić u sumisništvu s fra Gabrijelom Miočem. Liturgijsko slavlje svojim nastupom uveličao je nastup seoničkog župnog zbora.

Više fotografija pogledajte OVDJE