Predsjednik Hrvatskog sabora, Božo Petrov zajedno s izaslanstvom Republike Hrvatske, točnije Mirom Kovačem i Zlatkom Hasanbegovićem boravi danas u posjetu Sveučilištu u Mostaru gdje su ga predstavnici Sveučilišta na čelu s rektoricom Ljerkom Ostojić srdačno dočekali.

Ispred Sveučilišta u Mostaru hrvatsko izaslanstvo dočekali su s rektoricom Ostojić i prorektori Izabela Dankić, Vlado Majstorović, te Ivo Čolak.

Predsjednik Sabora izjavio je kako je kroz ove godine pokazivana suradnja između Vlade Republike Hrvatske i mostarskog sveučilišta, te kako se ona treba nastaviti i dalje.

"Kultura, jezik i obrazovanje ono je što drži jedan narod na okupu",kazao je Petrov, te dodao kako mostarsko sveučilište radi velike stvari za hrvatski narod u cijelosti.

Rektorica Ljerka Ostojić osvrnula se i na velik broj studenata iz Hrvatske koji studiraju na mostarskom sveučilištu. Njih je čak 20 posto.

Ostojić je kazala kako samim time što je predsjednik Hrvatskog sabora odabrao posjet Sveučilištu u Mostaru, dovoljan znak koliko drže do Hrvata u BiH i rada mostarskog Sveučilišta.

Tijekom sastanka je rečeno i kako su programi unutar sveučilišta u Republici Hrvatskoj i mostarskog sveučilišta kompatibilni, te kako je suradnja profesora, baš kao i razmjena, na visokoj razini.

Ova posjeta, naglasili su, treba promijeniti percepciju unutar hrvatskog naroda u Hrvatskoj o Sveučilištu u Mostaru.

Rektorica Ostojić iskoristila je priliku da predsjedniku Hrvatskog sabora kaže i kako u sklopu sveučilišnog kampusa 2 posjeduju i rukometni dom, te jedan od ponajboljih studija fizičke kulture u regiji. Bar što se uvjeta i laboratorija tiče.

Petrov je na ove riječi iskazao veliko zanimanje za nastavak ulaganja u drugu fazu izgradnje prijeko potrebnog kampusa Sveučilišta u Mostaru.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku, Miro Kovač, naglasio je kako je Sveučilište u Mostaru jamstvo za opstojnost Hrvata unutar BiH, te ujedno i jamstvo za jačanje njihova položaja unutar Bosne i Hercegovine.

Rektorica Ostojić je naglasila kako je moto Sveučilišta biti najbolji da bi opstali,ali i da je visoka razina Sveučilišta postignuta upravo zahvaljujući kontinuitetu suradnje s RH.

Brojka od oko 1700 diplomiranih studenata godišnje zadovoljavajuća je, ali, naglašava Ostojić, potrebno je poboljšati uvjete u društvu za zapošljavanje onih koji završe studij. "Imamo problem odlaska mladih iz BiH, ali po nekim podacima taj trend opada pomalo", kazala je Ostojić.

Studenti iz Hrvatske, naglasila je rektorica, također se kući vraćaju kao školovani i kompletni ljudi. "Samo kvalitetom je moguće privući studente", naglasila je rektorica mostarskog sveučilišta.

Priliku za razgovor iskrotistio je i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva, Zlatko Hasanbegović kazavši kako je prije deset godina bio na Sveučilištu u Mostaru i kako ovdje ima dosta kolega s društvenih i humanističkih studija što je još jedan pokazatelj povezanosti, odnosno važne sastavnice mostarskog sveučilišta i RH.

"Mostarsko sveučilište potpuno je institucionalizirano i kompletno sveučilište", kazao je Hasanbegović, te nadodao kako je daljnja potpora Sveučilištu u Mostaru potpuno neupitna!

Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku, Joško Klisović kazao je kako se na Sveučilištu radi odličan posao obzirom na brojne probleme i uvjete kojima raspolaže. "Ova hrvatska Vlada je prepoznala važnost mostarskog Sveučilišta i ubuduće će nastavljati surađivati i potpomagati Sveučilište u Mostaru. Znanjem i dobrom organizacijom se mogu ostavriti interesi, planovi i napredak, a Hrvatska će nastaviti stajati uz Sveučilište u Mostaru", naglasio je Klisović.

 Petrov je još jednom iskazao kako je zadatak hrvatske Vlade pomoć hrvatskom narodu unutar Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka na Sveučilištu predsjednik Sabora RH posjetit će i SKB Mostar i Franjevački samostan, a sastat će se i s biskupom mostarsko-duvanjskim Ratkom Perićem.

Prvi.tv