Petero francuskih planinara pronađeno je mrtvo na Mont Blancu, a još se jedan smatra nestalim, objavile su francuske vlasti.

Skupina od petero planinara, četiri muškarca i žene u dobi od 27 do 45 godina, uz pratnju iskusnog vodiča spuštalo se s Aiguille d'Argentiere (Argentinske igle), 3901 metra visokog vrha na dijelu Mont Blanca na francusko-švicarskoj granici, kada ih je u utorak navečer zahvatilo nevrijeme.  

Kada se nisu pojavili u planinskom utočištu kako je bilo planirano, pokrenuta je potraga. Petero tijela pronašla je policijska žandarmerija u srijedu. Za šestom osobom još se traga.  

Ovom nesrećom broj stradalih na "Krovu Europe" u samo mjesec dana popeo se na 13. Stradalo je po dvoje belgijskih, finskih, irskih te jedan njemački i francuski planinar.  

Ljeti se svakoga dana oko 400 planinara ili onih koji se takvima smatraju pokušavaju popeti na vrhunce Mont Blanca. Prošli je tjedan planinska žandarmerija na 3200 metara nadmorske visine zaustavila austrijskog penjača i njegova petogodišnjeg sina i natjerala ih da se vrate.

HRT