Dok su se nemiri proširili u desetine američkih gradova u petak, Pentagon je poduzeo rijedak korak naređujući vojsci da stavi nekoliko aktivnih vojnih policijskih jedinica na raspolaganje u Minneapolis, gdje se policijsko ubistvo Georgea Floyda potaknulo široke proteste.

Vojnicima iz Fort Bragg-a u Sjevernoj Karolini i Fort Drum-a u New Yorku naređeno je da budu spremni za razmještaj u roku od četiri sata ako budu pozvani, prema riječima tri osobe koje su direktno upoznate s naredbom o pripravnosti, prenosi AP.

Vojnicima u Fort Carsonu, Koloradu i Fort Rileyju u Kansasu rečeno je da budu spremni u roku od 24 sata, navodi AP uz napomenu da izvori nisu htjeli da se njihova imena objave jer nisu ovlašteni za davanje informacija o pripremama

Naredbe za pripremu vojske poslane su usmeno u petak, nakon što je predsjednik Donald Trump zatražio od ministra obrane Marka Espera da vojska pomogne u gušenju nemira u Minneapolisu gdje su se protesti pretvorili u pljačku i paljenje u nekim dijelovima grada.

Trump je zahtjev uputio telefonskim pozivom iz Ovalnog ureda u četvrtak navečer ministru Esperu, savjetniku za nacionalnu sigurnost Robertu O´ Brienu i nekolicini drugih.

Predsjednik je zatražio od Espera mogućnost brzog djelovanja ako protesti u Minneapolisu budu izvan kontrole, izjavio je jedan od visokih dužnosnika Pentagona.