Peking će uložiti 2,7 milijardi dolara u borbu protiv zagađenja zraka u ovoj godini, javili su u čertvrtak državni mediji.

Dio novca bit će iskorišten za zatvaranje ili osuvremenjavanje tvornica zagađivača, zamjenu korištenja ugljena čistom energijom u predgrađima Pekinga i izbacivanje iz prometa 300.000 starih vozila koje zagađuju zrak, javila je državna novinska agencija Xinhua, citrajući vršitelja dužnosti gradonačelnika, Cai Qija.

Vlasti su nestrpljive u uvođenju vidljivog poboljšanja lošeg kineskog zraka, posebno u prijestonici i u okolnim regijama. Peking je imao posebno loše epizode zagađenja zraka u proteklih nekoliko tjedana, dovodeći do privremenog zatvaranja nekih tvornica i prislnog ostanka u domovima školske djece, prenosi Fena

Kina je uložila velike napore na smanjenju svoje ovisnosti o ugljenu i proizvela je više struje iz čišćih izvora obnovljive energije. U direktivama koje je objavila u ovom tjednu Nacionalna energetska adinistracija naređen je prekid rada stotinjak planiranih termoelektrana širom zemlje i izgradnja nekih koja je već započela.  

U srijedu su vlasti pokrenule odred ekološke policije koji ima zadatak iskorjeniti ilegalno sagorijevanje u Pekingu.